Sfanta Biserica inchipuie simbolic pe om, iar ea este inchipuita de el ca om

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Sfanta Biserica inchipuie simbolic pe om, iar ea este inchipuita de el ca om

 


Cum si in ce chip Sfanta Biserica a lui Dumnezeu inchipuie simbolic pe om, iar ea este inchipuita de el ca om ?


Si iarasi, dupa un alt inteles spiritual, zicea ca Sfanta Biserica a lui Dumnezeu este om, avand ca suflet ierationul, ca minte, dumnezeiescul altar si ca trup, naosul. Astfel ea este chip si asemanare a omului facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Prin naos scoate la infatisare, ca prin trup, intelepciunea practica; prin ieration, ca prin suflet, talmaceste cunoasterea naturala; iar prin altar, ca prin minte,strabate la cunoasterea tainica de Dumnezeu, la teologia mistica. Dar si invers, omul este o biserica tainica. Prin trup iradiaza, ca printr-un naos, partea faptuitoare a sufletului in implinirile poruncilor prin intelepciunea practica; prin suflet, aduce, ca printr-un ieration, lui Dumnezeu, fotosindu-se de ratiune in cunoasterea naturala, sensurile desprinse din simturi, dupa ce a departat de la ele tot ce-i material si necurat; iar prin minte, ca printr-un altar, cheama tacerea prea-laudata a ascunsei si necunoscutei mari grairi a dumnezeirii, cea din adancurile nepatrunse, prin alta tacere graitoare si prea-rasunatoare. In felul acesta se impreuna cu ea prin cunoasterea tainica de Dumnezeu, cat e ingaduit omului, devenind astfel, ceea ce se cuvine sa devina cel ce s-a invrednicit de salasluirea lui Dumnezeu si a fost insemnat de razele atotluminoase.

Categoria: Mistagogia - Sfantul Maxim Marturisitorul

Cautare:

Sfanta Biserica inchipuie simbolic pe om, iar ea este inchipuita de el ca om

Vizualizari: 660

Id: 778

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.