Sfanta Biserica inchipuie simbolic pe om, iar ea este inchipuita de el ca om

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Canal youtube.com/@resurse-ortodoxe

Vă invităm să vizionati un scurt documentar video despre Icoana Maicii Domnului aflată in Catedrala Mitropolitană din Iași.

Sfanta Biserica inchipuie simbolic pe om, iar ea este inchipuita de el ca om

 


Cum si in ce chip Sfanta Biserica a lui Dumnezeu inchipuie simbolic pe om, iar ea este inchipuita de el ca om ?


Si iarasi, dupa un alt inteles spiritual, zicea ca Sfanta Biserica a lui Dumnezeu este om, avand ca suflet ierationul, ca minte, dumnezeiescul altar si ca trup, naosul. Astfel ea este chip si asemanare a omului facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Prin naos scoate la infatisare, ca prin trup, intelepciunea practica; prin ieration, ca prin suflet, talmaceste cunoasterea naturala; iar prin altar, ca prin minte,strabate la cunoasterea tainica de Dumnezeu, la teologia mistica. Dar si invers, omul este o biserica tainica. Prin trup iradiaza, ca printr-un naos, partea faptuitoare a sufletului in implinirile poruncilor prin intelepciunea practica; prin suflet, aduce, ca printr-un ieration, lui Dumnezeu, fotosindu-se de ratiune in cunoasterea naturala, sensurile desprinse din simturi, dupa ce a departat de la ele tot ce-i material si necurat; iar prin minte, ca printr-un altar, cheama tacerea prea-laudata a ascunsei si necunoscutei mari grairi a dumnezeirii, cea din adancurile nepatrunse, prin alta tacere graitoare si prea-rasunatoare. In felul acesta se impreuna cu ea prin cunoasterea tainica de Dumnezeu, cat e ingaduit omului, devenind astfel, ceea ce se cuvine sa devina cel ce s-a invrednicit de salasluirea lui Dumnezeu si a fost insemnat de razele atotluminoase.

Categoria: Mistagogia - Sfantul Maxim Marturisitorul

Cautare:

Sfanta Biserica inchipuie simbolic pe om, iar ea este inchipuita de el ca om

Vizualizari: 747

Id: 778

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Canal youtube.com/@resurse-ortodoxe
Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.