www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Deuteronomul - A Cincea Carte a lui Moise

Deuteronomul - A Cincea Carte a lui Moise

DEUTERONOM - A CINCEA CARTE A LUI MOISE

CAPITOLUL 1
Binefacerile lui Dumnezeu, nemultumirea poporului.

l. Acestea sunt cuvintele pe care le-a grait Moise la tot Israelul peste Iordan, in pustiul Arabah, din fata Sufei, intre Paran, Tofel, Laban, Haserot si Di-Zahab,
2. Cale de unsprezece zile de la Horeb, in drumul de la Muntele Seir, catre Cades-Barnea.
3. In anul al patruzecilea, in luna a unsprezecea, in ziua intai a lunii acesteia, a grait Moise tuturor fiilor lui Israel toate cit ii poruncise Domnul pentru ei.
4. Dupa ce a batut pe Sihon, regele Amoreilor, care locuia in Hesbon, si pe Og, regele Vasanului, care locuia in Astarot si in Edrei, dincolo de Iordan, in pamantul Moabului,
5. A inceput Moise a lamuri legea aceasta si a zis:
6. “Domnul Dumnezeul vostru ne-a grait noua pe Horeb si a zis: Va ajunge de cand locuiti pe muntele acesta!
7. Intoarceti-va si, pornind la drum, duceti-va la muntele Amoreilor si la toti vecinii lor din Arabah, din munte, din Sefela si din Negeb, la malurile marii, in pamantul Canaanului, la Liban, si chiar pana la raul cel mare, la fluviul Eufratului.
8. Si iata, Eu va dau pamantul acesta; mergeti si va luati de mostenire pamantul pe care Domnul a fagaduit cu juramant sa-l dea parintilor vostri, lui Avraam si lui Isaac si lui Iacov, lor si urmasilor lor.
9. In vremea aceea v-am zis: Nu va mai pot povatui singur;
10. Domnul Dumnezeul vostru v-a inmultit si iata acum sunteti multi la numar, ca stelele cerului.
11. Domnul Dumnezeul parintilor vostri sa va inmulteasca de o mie de ori mai mult decat sunteti acum si sa va binecuvanteze, cum v-a fagaduit El!
12. Cum dar voi purta singur greutatile voastre si sarcinile voastre si neintelegerile dintre voi?
13. Alegeti-va din semintiile voastre barbati intelepti, priceputi si incercati, si-i voi pune capetenii peste voi.
14. Atunci mi-ati raspuns si ati zis: Bun lucru ne poruncesti sa facem!
15. Si am luat dintre voi barbati intelepti, priceputi si incercati, si i-am pus povatuitori peste voi: capetenii peste mii, peste sute, peste cincizeci, peste zeci si judecatori peste semintiile voastre.
16. In vremea aceea, am dat porunca judecatorilor vostri si am zis: Sa ascultati pe fratii vostri si sa judecati drept pricina ce ar avea un om atat cu fratele lui, cit si cu cel strain.
17. Sa nu partiniti la judecata, ci sa ascultati si pe cel mare si pe cel mic. Sa nu va sfiiti de la fata omului, ca judecata este a lui Dumnezeu. Iar pricina care va fi grea pentru voi sa o aduceti la mine si o voi asculta eu.
18. V-am mai dat in vremea aceea porunci pentru toate cele ce trebuie sa faceti.
19. Am plecat apoi de la Horeb, cum ne poruncise Domnul Dumnezeul nostru, si am strabatut tot pustiul acesta mare si infricosator, pe care l-ati vazut in drumul spre muntele Amoreilor, si am ajuns la Cades-Barnea.
20. Atunci v-am zis: Iata, ati ajuns la muntele Amoreilor, pe care Domnul Dumnezeul vostru, il va da noua.
21. Iata, Israel, Domnul Dumnezeul tau iti da pamantul acesta: mergi si ia-l in stapanire, cum ti-a zis Domnul Dumnezeul parintilor tai; nu te teme, nici nu te inspaimanta!
22. Iar voi ati venit cu totii la mine si ati zis: Sa trimitem inaintea noastra oameni ca sa cerceteze pamantul si sa ne aduca stire despre drumul pe care sa mergem si despre cetatile la care sa ne ducem.
23. Cuvantul acesta mi-a placut si am luat dintre voi doisprezece oameni, cate unul din fiecare semintie.
24. Acestia s-au dus si s-au suit pe munte, au mers pana la valea Escol, si au cercetat-o.
25. Au luat din roadele pamantului si ne-au adus noua; si ne-au adus si stire, spunandu-ne: Pamantul pe care Domnul Dumnezeul nostru ni-l da este bun.
26. Voi insa n-ati vrut sa va duceti si v-ati impotrivit poruncii Domnului Dumnezeului vostru, ati cartit in corturile voastre si ati zis:
27. Domnul din ura catre noi ne-a scos din pamantul Egiptului, ca sa ne dea in mainile Amoreilor si sa ne piarda.
28. Incotro sa ne ducem? Fratii nostri ne-au infricosat, spunandu-ne: “Poporul acela e mai mare, mat mult si mai puternic decat noi; cetatile de acolo sunt mari si cu intarituri pana la cer; si am mai vazut acolo si pe fiii lui Enac”.
29. Atunci v-am zis: Nu va inspaimantati si nu va temeti de ei.
30. Domnul Dumnezeul vostru merge inaintea voastra si se va lupta El pentru voi, cum a facut cu voi si in Egipt, inaintea ochilor vostri.
31. Si cum a facut in pustiul acesta, unde, cum ai vazut tu, Israel, Domnul Dumnezeul tau te-a purtat tot drumul ce l-ati strabatut pana ce ati sosit la locul acesta, cum poarta un om pe fiul sau.
32. Dar voi nici asa n-ati crezut pe Domnul Dumnezeul vostru,
33. Care a mers inaintea voastra in calatorie, ca sa va caute loc unde sa popositi; si mergea noaptea in foc, ca sa va arate calea pe care sa mergeti, iar ziua in nor.
34. Si auzind Domnul Dumnezeu cuvintele voastre, S-a maniat si S-a jurat, zicand: “Nimeni din oamenii acestia, din acest neam rau,
35. Nu va vedea pamantul cel bun, pe care Eu am jurat sa-l dau parintilor vostri.
36. Numai Caleb, fiul lui Iefone, il va vedea. Aceluia si fiilor lui voi da pamantul pe care 1-a strabatut el, pentru ca acela s-a supus Domnului.
37. Pentru voi s-a maniat Domnul si pe mine si a zis: Nici tu nu vei intra acolo!
38. Iosua, fiul lui Navi, care este cu tine, acela va intra acolo; intareste-l pe el, ca el va duce pe Israel in mostenirea sa.
39. Copiii vostri, de care voi ziceati ca vor cadea prada vrajmasilor, si fiii vostri, care acum nu cunosc nici binele, nici raul, aceia vor intra acolo; lor il voi da si ei il vor mosteni.
40. Iar voi intoarceti-va si va indreptati spre pustie, pe calea cea catre Marea Rosie.
41. Voi insa mi-ati raspuns atunci si mi-ati zis: Am pacatuit inaintea Domnului Dumnezeului nostru! Ne ducem sa ne luptam cum ne-a poruncit Domnul Dumnezeul nostru! Si v-ati incins fiecare cu arma sa de lupta si v-ati hotarat nebuneste sa va suiti pe munte.
42. Iar Domnul mi-a zis: Spune-le: Nu va suiti si nu va luptati, ca sa nu va biruiasca vrajmasii vostri, ca Eu nu sunt in mijlocul vostru.
43. Si eu v-am spus, dar voi n-ati ascultat, ci v-ati impotrivit poruncii Domnului si, in indaratnicia voastra, v-ati suit pe munte.
44. Dar v-a iesit inainte poporul amoreu care locuia pe muntele acela si a tabarat asupra voastra ca albinele si v-a zdrobit de la Seir pana la Horma.
45. Atunci v-ati intors si ati plans inaintea Domnului, dar Domnul n-a ascultat plangerea voastra si nu v-a luat in seama.
46. Si ati locuit in Cades vreme multa, ca multe au fost zilele cit ati stat acolo”.

CAPITOLUL 2
Biruinta asupra Amoreilor.

l. Apoi, intorcandu-ne noi, am pornit prin pustie, spre Marea Rosie, cum imi graise Domnul, si am umblat zile multe imprejurul Muntelui Seir.
2. Iar Domnul a zis catre mine: 3. “Ajunge de cand umblati imprejurul acestui munte! Intoarceti-va dar spre miazanoapte!
4. Da porunca poporului si zi: Voi acum veti trece prin hotarele fiilor lui Isav, fratii vostri, care locuiesc in Seir, si acestia se vor teme de voi foarte tare.
S. Dar sa nu incepeti razboiul cu ei, caci nu va voi da din pamantul lor nici o palma de loc, pentru ca Muntele Seir l-am dat in stapanirea lui Isav.
6. Mancare sa va cumparati de la ei cu bani si sa mancati; si apa de baut sa va cumparati de la ei tot cu bani;
7. Ca Domnul Dumnezeul tau, Israele, te-a binecuvantat in tot lucrul mainilor tale si te-a ocrotit in timpul calatoriei tale prin pustiul acesta mare si infricosator. Iata, de patruzeci de ani Domnul Dumnezeul tau este cu tine si n-ai dus lipsa de nimic”.
8. Si am trecut pe langa fiii lui Isav, fratii nostri, care locuiau in Seir, pe calea campului, de la Elat si Etion-Gaber, si ne-am abatut si am mers spre pustiul Moabului.
9. Dar Domnul mi-a zis: “Nu intra in dusmanie cu Moab si nu incepe razboi cu el, ca nu-ti voi da in stapanire nimic din pamantul lui, pentru ca Arul l-am dat in stapanire fiilor lui Lot”.
10. Inainte au locuit acolo Emimii, popor mare, mult la numar si inalt la statura, ca fiii lui Enac;
11. Si acestia se socoteau printre Refaimi, ca fiii lui Enac; iar Moabitii ii numesc Emimi.
12. Pe Seir insa au trait inainte Horeii; dar fiii lui Isav i-au alungat si i-au pierdut de la fata lor si s-au asezat in locul lor, cum trebuie sa faca si Israel in pamantul sau de mostenire, care i-l va da Domnul.
13. Sculati-va dar si treceti raul Zared. Si am trecut noi raul Zared.
14. De atunci, de cand ne-am dus la Cades-Barnea si pana ce am trecut raul Zared, au trecut treizeci si opt de ani si au pierit din tabara noastra toti cei ce erau atunci buni de razboi, dupa cum li se jurase Domnul;
15. Ca mana Domnului, pana au pierit ei, a fost asupra lor, ca sa-i piarda din tabara.
16. Iar daca au pierit toti cei ce erau atunci buni de razboi din popor,
17. Mi-a grait Domnul si a zis: 18. “Acum tu sa treci pe langa hotarele lui Moab spre Ar,
19. Si sa te apropii repede de Amoniti, dar sa nu intri cu acestia in dusmanie si sa nu incepi razboi cu ei, caci nu-ti voi da in stapanire nimic din pamantul fiilor lui Amon, pentru ca l-am dat in stapanire fiilor lui Lot”.
20. Acesta se socotea a fi pamantul Refaimilor, caci Refaimii locuisera inainte intr-insul. Amonitii insa ii numeau Zomzomimi.
21. Poporul acesta fusese mare, mult la numar si inalt la statura, ca fiii lui Enac; dar Domnul ii pierduse de la fata Amonitilor si-i alungasera acestia si se asezasera in locul lor.
22. Astfel a facut Domnul pentru fiii lui Isav care locuiau in Seir, cand a prapadit de la fata lor pe Horei. Si dupa ce ei au fost izgoniti, s-au asezat in locul lor, unde traiesc si astazi.
23. Si pe Hevei, care locuiau prin sate chiar pana la Gaza, i-au pierdut Caftorimii, care se trageau din Caftorim, si s-au asezat in locul lor.
24. Sculati-va si va porniti si treceti raul Arnon, ca iata Eu voi da in mana ta pe Amoreul Sihon, regele Hesbonului si rara lui; incepe a-l cuprinde si du razboi cu el.
25. Din ziua aceasta voi incepe Eu a imprastia inaintea ta frica si groaza peste popoare, sub tot cerul; cei ce vor auzi de tine se vor cutremura si se vor ingrozi de tine.
26. Din pustiul Chedemot am trimis soli la Sihon, regele Hesbonului, cu cuvinte de pace, ca sa spuna:
27. Ingaduie-mi sa trec prin tara ta, ca voi merge pe drum si nu ma voi abate nici la dreapta, nici la stanga;
28. Hrana sa-mi vinzi pe bani si voi manca, si apa de baut sa-mi dai pe bani si voi bea,
29. Cum mi-au facut fiii lui Isav, care locuiesc in Seir, si Moabitii, care locuiesc Arul; numai cu piciorul meu voi merge pana voi trece Iordanul in pamantul pe care Domnul Dumnezeul nostru ni-l da noua.
30. Dar Sihon, regele Hesbonului, n-a voit a ne ingadui sa trecem prin pamantul lui, pentru ca Domnul Dumnezeul tau a indaratnicit duhul lui si inima lui a impietrit-o, ca sa-l dea in mainile tale, cum se vede acum.
31. Atunci mi-a zis Domnul: “Iata, incep sa-ti dau pe Sihon Amoreul, regele Hesbonului, si pamantul lui; incepe a stapani pamantul lui”.
32. Iar Sihon, regele Hesbonului, cu tot poporul sau, ne-a iesit inainte sa se lupte la Iahat.
33. Dar Domnul Dumnezeul nostru 1-a dat in mainile noastre si l-am batut pe el si pe fiii lui si tot poporul lui.
34. In vremea aceea am luat toate cetatile lui si am nimicit toate cetatile lui, barbati, femei si copii, si n-am lasat pe nimeni viu.
35. Numai vitele lor si cele jefuite din cetatile cuprinse de noi ni le-am luat.
36. De la Aroer, care se afla pe malul raului Arnon, si de la cetatea cea din vale pana la muntele Galaad, n-a mai fost cetate in care noi sa nu fi putut patrunde: Domnul Dumnezeu a dat tot in mainile noastre.
37. Numai de pamantul Amonitilor nu te-ai apropiat, nici de locurile ce se intind in apropierea raului Iaboc, nici de cetatile ce sunt pe munte, nici de nimic ce nu ne-a poruncit Domnul Dumnezeul nostru”.

CAPITOLUL 3
Biruinta asupra lui Og, imparatul Vasanului.

1. “Ne-am intors apoi de acolo si am mers catre Vasan, insa ne-a iesit inainte cu razboi Og, regele Vasanului, la Edrei, cu tot poporul sau.
2. Dar Domnul mi-a zis: Nu te teme de el, caci il voi da in mainile tale pe el si tot poporul lui si tot pamantul lui, si vei face cu el ce-ai facut cu Sihon, regele Amoreilor, care a trait in Hesbon.
3. Domnul Dumnezeul nostru a dat in mainile noastre si pe Og, regele Vasanului, cu tot poporul lui, si noi l-am batut, incat nimeni de la ei n-a ramas viu.
4. In vremea aceea am luat toate cetatile lui, ca n-a fost cetate pe care sa n-o luam de la ei. Am luat saizeci de cetati, toata latura Argob, tara lui Og al Vasanului.
5. Toate cetatile acestea erau intarite cu ziduri inalte, cu porti si cu incuietori, afara de cetatile neintarite care erau foarte multe.
6. Si le-am nimicit, cum facusem si cu Sihon, regele Hesbonului, pierzand fiecare cetate cu barbati, femei si copii.
7. Iar toate vitele si cele jefuite prin cetati ni le-am luat ca prada.
8. Am luat in vremea aceea din mainile celor doi regi amorei pamantul acesta care este dincoace de Iordan, de la raul Arnon pana la muntele Hermon.
9. (Sidonienii numesc Hermonul, Sirion, iar Amoreii il numesc Senir).
10. Am luat adica toate cetatile din ses, tot Galaadul si tot Vasanul, pana la Salca si Edrei, cetatile din tara lui Og al Vasanului.
11. Caci numai Og, regele Vasanului, mai ramasese din Refaimi. Iata patul lui, pat de fier, si astazi este in Rabat-Amon: lung de noua coti si lat de patru coti, coti barbatesti.
12. Pamantul acesta l-am luat atunci incepand de la Aroer, care este langa raul Arnon; jumatate din muntele Galaadului cu cetatile lui l-am dat semintiilor lui Ruben si Gad;
13. Iar ramasita cealalta din Galaad si tot Vasanul, tara lui Og, le-am dat la jumatate din semintia lui Manase; tot tinutul Argob, eu tot Vasanul se numeste tara Refaimilor.
14. Iair, fiul lui Manase, a luat tot tinutul Argob, pana la hotarele Ghesuritilor si Maacatitilor, si a numit Vasanul, dupa numele sau, salasurile lui Iair, cum se cheama si astazi.
15. Lui Machir i-am dat Galaadul;
16. Iar semintiilor lui Ruben si Gad le-am dat tara de la Galaad pana la raul Arnon, pamantul dintre rau si hotar, pana la raul Iaboc, pana la hotarul fiilor lui Amon.
17. Precum si Arabah si Iordanul, care este hotar de la Chineret pana la marea Arabah, Marea Sarata, la poalele Muntelui Fazga, spre rasarit.
18. V-am mai dat in vremea aceea porunca si am zis: Domnul Dumnezeul vostru v-a dat pamantul acesta in stapanire; toti cei buni de lupta, inarmandu-va, mergeti inaintea fiilor lui Israel, fratii vostri;
19. Numai femeile voastre, copiii vostri si vitele voastre, ca stiu ca aveti vite multe, sa ramana in cetatile voastre pe care vi le-am dat eu,
20. Pana cand Domnul Dumnezeu va da liniste fratilor vostri, ca si voua, si pana cand isi vor primi si ei in stapanire pamantul pe care Domnul Dumnezeul vostru li-l va da peste Iordan; atunci va veti intoarce fiecare la mosia sa pe care v-am dat-o eu.
21. Iar lui Iosua i-am poruncit si am zis: Ochii tai au vazut tot ceea ce a facut Domnul Dumnezeul vostru cu acesti doi regi; tot asa va face Domnul si cu toate tarile ce le vei strabate tu.
22. Nu te teme de ele, ca Domnul Dumnezeul vostru Insusi se va lupta pentru voi.
23. In vremea aceea m-am rugat Domnului si am zis:
24. Stapane Doamne, ai inceput sa ara)i robului Tau slava Ta, puterea Ta, mana Ta cea tare si bratul cel inalt, ca cine este Dumnezeu in cer sau pe pamant, Care sa faca astfel de lucruri cum sunt ale Tale si cu o asemenea putere ca a Ta.
25. Ingaduie-mi sa trec si sa vad pamantul cel bun care este peste Iordan si acel munte frumos, Libanul.
26. Dar Domnul s-a rnaniat pe mine pentru voi si nu m-a ascultat, ei mi-a zis Domnul: Ajunge! De acum sa nu-Mi mai graiesti de aceasta!
27. Suie-te in varful lui Fazga si priveste cu ochii tai spre apus si spre miazanoapte si spre miazazi si spre rasarit si vezi cu ochii tai, caci nu vei trece peste acest Iordan.
28. Da povata lui Iosua; intareste-l si-l imbarbateaza, caci el va merge inaintea acestui popor si el va imparti in bucati tot pamantul, pe care-l vezi acum.
29. Atunci ne-am oprit noi in vale, in fata Bet-Peorului”.

CAPITOLUL 4
Supunerea fata de lege.

l. “Asculta dar, Israele: hotararile si legile care va invat eu astazi sa le paziti, ca sa fiti vii, sa va inmultiti si ca sa va duceti sa mosteniti acel pamant pe care Domnul Dumnezeul parintilor vostri vi-l da in stapanire
2. Sa nu adaugati nimic la cele ce va poruncesc eu, nici sa lasati ceva din ele; paziti poruncile Domnului Dumnezeului vostru, pe care vi le spun eu astazi.
3. Ochii vostri au vazut toate cate a facut Domnul Dumnezeul vostru cu Baal-Peor; pe tot omul care a urmat lui Baal-Peor 1-a pierdut Domnul Dumnezeul tau din mijlocul tau;
4. Iar voi, cei ce v-ati lipit de Domnul Dumnezeul vostru sunteti vii pana in ziua de astazi.
5. Iata, v-am invatat porunci si legi, cum imi poruncise Domnul Dumnezeul meu, ca sa faceti asa in tara aceea in care intrati ca s-o stapaniti.
6. Sa le paziti asadar si sa le impliniti, caci in aceasta sta intelepciunea voastra si cumintenia voastra inaintea ochilor popoarelor care, auzind de toate legiuirile acestea, vor zice: Numai acest popor mare este popor intelept si priceput.
7. Caci este oare vreun popor mare, de care dumnezeii lui sa fie asa de aproape, cit de aproape este de noi Domnul Dumnezeul nostru, oricand Il chemam?
8. Sau este vreun popor mare, care sa aiba astfel de asezaminte si legi drepte, cum este toata legea aceasta pe care v-o infatisez eu astazi?
9. Decat numai pazeste-te si iti fereste cu ingrijire sufletul tau, ca sa nu uiti acele lucruri pe care le-au vazut ochii tai si sa nu-ti iasa ele de la inima in toate zilele vietii tale; sa le spui fiilor si fiilor feciorilor tai.
10. Sa le spui de ziua aceea in care ai stat tu inaintea Domnului Dumnezeului tau, la Horeb, de ziua adunarii cand a zis Domnul catre mine: Aduna la Mine poporul si Eu ii voi vesti cuvintele Mele, din care se vor invata ei a se teme de Mine in toate zilele vietii lor de pe pamant si vor invata pe fiii lor.
11. Atunci v-ati apropiat si ati stat sub munte, muntele ardea cu foc pana la cer si era negura, nor si intuneric.
12. Iar Domnul v-a grait de pe munte din mijlocul focului; si glasul cuvintelor Lui l-ati auzit, iar fata Lui n-ati vazut-o, ci numai glasul I l-ati auzit.
13. Atunci v-a descoperit El legamantul Sau, cele zece porunci, pe care v-a poruncit sa le impliniti, si le-a scris pe doua lespezi de piatra.
14. In vremea aceea mi-a poruncit Domnul sa va invat poruncile si legile Lui, ca sa le impliniti in tara aceea in care intrati ca s-o stapaniti.
15. Tineti dar bine minte ca in ziua aceea, cand Domnul v-a grait din mijlocul focului, de pe muntele Horeb, n-ati vazut nici un chip.
16. Sa nu gresiti dar si sa nu va faceti chipuri cioplite, sau inchipuiri ale vreunui idol, care sa infatiseze barbat sau femeie,
17. Sau inchipuirea vreunui dobitoc de pe pamant, sau inchipuirea vreunei pasari ce zboara sub cer,
18. Sau inchipuirea vreunei jivine, ce se taraste pe pamant, sau inchipuirea vreunui peste din apa, de sub pamant;
19. Sau, privind la cer si vazand soarele, luna, stelele si toata ostirea cerului, sa nu te lasi amagit ca sa te inchini lor, nici sa le slujesti, pentru ca Domnul Dumnezeul tau le-a lasat pentru toate popoarele de sub cer.
20. Iar pe voi v-a luat Domnul Dumnezeu si v-a scos din cuptorul cel de fier, din tara Egiptului, ca sa-I fiti Lui popor de mostenire, cum sunteti acum.
21. Domnul Dumnezeu S-a maniat insa pe mine pentru voi si S-a jurat ca eu nu voi trece Iordanul acesta si nu voi intra in acel pamant bun pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l da tie de mostenire.
22. Eu voi muri in pamantul acesta, fara sa trec Iordanul, iar voi veti trece si veti lua in stapanire acel pamant bun.
23. Luati seama sa nu uitati legamantul Domnului Dumnezeului vostru pe care 1-a incheiat cu voi si sa nu va faceti idoli care ar inchipui ceva, precum ti-a poruncit Domnul Dumnezeul tau.
24. Caci Domnul Dumnezeul tau este foc mistuitor, Dumnezeu zelos.
25. Iar de ti se vor naste fii si fiilor tai fii si, traind mult pe pamant, veti cadea in pacat si va veti face chipuri cioplite, care sa inchipuiasca ceva, de veti face ceva ce este rau inaintea ochilor Domnului Dumnezeului vostru ca sa-L maniati,
26. Va marturisesc astazi pe cer si pe pamant ca veti pierde curand pamantul, pentru a carui mostenire treceti acum Iordanul; nu veti trai multa vreme pe el, ci veti pieri.
27. Domnul va va imprastia prin toate popoarele si veti ramane putini la numar printre toate popoarele la care va va duce Domnul.
28. Veti sluji acolo altor dumnezei, facuti de maini omenesti din lemn si piatra, care nu vad si nu aud, care nu mananca si nu au miros.
29. Dar cand vei cauta acolo pe Domnul Dumnezeul tau, Il vei gasi, de-L vei cauta cu toata inima ta si cu tot sufletul tau.
30. Cand vei fi la necaz si cand te vor ajunge toate acestea in curgerea vremii, te vei intoarce la Domnul Dumnezeul tau si vei asculta glasul Lui.
31. Domnul Dumnezeul tau este Dumnezeu bun si indurat; nu te va lasa, nu te va pierde si nici nu va uita legamantul incheiat cu parintii tai, pe care l-a intarit cu juramant inaintea lor.
32. Ca cerceteaza timpurile trecute, care au fost inainte de tine, din ziua cand a facut Dumnezeu pe om pe pamant; cerceteaza de la o margine a cerului pana la cealalta margine a lui si vezi daca s-a mai savarsit vreo fapta mare ca aceasta si daca s-a mai auzit ceva la fel!
33. A mai auzit, oare, vreun popor glasul Dumnezeului celui viu, graind din mijlocul focului, cum ai auzit tu si sa ramana viu?
34. Sau a mai incercat, oare, vreun dumnezeu sa se duca sa-si ia popor din mijlocul altui popor prin plagi, prin semne, prin vedenii si prin razboi, cu mana tare si cu brat inalt si prin minuni mari, cum a facut pentru voi Domnul Dumnezeul vostru in Egipt, inaintea ochilor vostri?
35. Tie, Israele, ti s-a dat sa vezi aceasta, ca sa stii ca numai Domnul Dumnezeul tau este Dumnezeu si nu mai este altul afara de El.
36. Din cer te-a invrednicit sa auzi glasul Lui, ca sa te invete, si pe pamant ti-a aratat focul Lui cel mare si ai auzit cuvintele Lui din mijlocul focului.
37. Pentru ca El a iubit pe parintii tai si v-a ales pe voi, urmasii lor, de aceea te-a Si scos cu puterea Lui cea mare din Egipt.
38. Ca sa alunge de la fata ta popoarele cele mai mari si mai puternice decat tine si ca sa te duca sa-ti dea pamantul lor mostenire, asa cum ai astazi.
39. Cunoaste dar astazi si tine minte ca Domnul Dumnezeul tau este Dumnezeu sus in cer si jos pe pamant si nu mai este altul afara de El.
40. Sa pazesti legile Lui si poruncile Lui, pe care ti le spun eu astazi, ca sa-ti fie bine tie si fiilor tai de dupa tine si ca sa traiesti multa vreme in pamantul acela pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l da pentru totdeauna”.
41. Atunci a ales Moise trei cetati dincoace de Iordan, spre rasaritul Soarelui, ca sa fuga acolo ucigasul
42. Care va ucide pe aproapele sau fara de voie si fara sa-i fi fost vrajmas nici cu o zi, nici cu doua inainte, si ca, scapand in una din aceste cetati, sa ramana cu viata.
43. Aceste cetati sunt: Beter in pustie, in campia din semintia lui Ruben, Ramot in Galaad, in semintia lui Gad, si Golan in Vasan, in semintia lui Manase.
44. Iata legea pe care a infatisat-o Moise fiilor lui Israel.
45. Si iata poruncile, legile si indreptarile pe care le-a rostit Moise fiilor lui Israel in pustie, dupa iesirea lor din Egipt,
46. Dincolo de Iordan, in valea din fata Bet-Peorului, in pamantul lui Sihon, regele Amoreilor, care a trait in Hesbon, pe care l-a batut Moise cu fiii lui Israel, dupa iesirea lor din Egipt,
47. Si au mostenit pamantul lui si pamantul lui Og, regele Vasanului, tara celor doi regi amorei de peste Iordan, spre rasaritul soarelui,
48. Care se intinde pe malul raului Arnon de la Aroer pana la muntele Sihon sau Hermon,
49. Si tot sesul Arabah de dincoace de Iordan, catre rasaritul soarelui, pana la mare, sesul Arabah de la poalele muntelui Fazga.

CAPITOLUL 5
Repetarea celor zece porunci.

1. In vremea aceea a chemat Moise tot Israelul si le-a zis: “Asculta, Israele, poruncile si legile pe care le voi rosti eu astazi in auzul urechilor voastre: invatati-le si siliti-va sa le pliniti.
2. Domnul Dumnezeul vostru a incheiat cu voi legamant in Horeb.
3. Legamantul acesta nu 1-a incheiat Domnul cu parintii nostri, ci cu noi, cei ce suntem astazi cu totii vii aici.
4. Fata catre fata a grait Domnul cu voi din mijlocul focului de pe munte;
5. Iar eu am stat in vremea aceea intre Domnul si intre voi, ca sa va spun Cuvantul Domnului, caci voi v-ati temut de foc si nu v-ati suit in munte,
si a zis Domnul:
6. “Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, Care te-am scos din pamantul Egiptului, din casa robiei.
7. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.
8. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a celor ce sunt sus in cer, sau jos pe pamant, sau in apa si sub pamant.
9. Sa, nu te inchini lor, nici sa le slujesti, caci Eu Domnul Dumnezeul tau sunt Dumnezeu zelos, Care pedepseste vina parintilor in copii pana la al treilea si al patrulea neam pentru cei ce Ma urasc.
10. Si Ma milostivesc pana la a! miilea neam catre cei ce Ma iubesc si pazesc poruncile Mele.
11. Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert, ca nu va lasa Domnul Dumnezeul tau nepedepsit pe cel ce ia numele Lui in desert.
12. Pazeste ziua odihnei, ca sa o tii cu sfintenie, cum ti-a poruncit Domnul Dumnezeul tau.
13. Sase zile lucreaza si-ti fa toate treburile tale;
14. Ziua a saptea este ziua de odihna a Domnului Dumnezeului tau. Sa nu faci in ziua aceea nici un lucru: nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici robul tau, nici roaba ta, nici boul tau, nici asinul tau, sau alt dobitoc al tau, nici strainul tau care se afla la tine, ca sa se odihneasca robul tau si roaba ta cum te odihnesti si tu.
15. Adu-ti aminte ca ai fost rob in pamantul Egiptului si Domnul Dumnezeul tau te-a scos de acolo cu mina tare si cu brat inalt si de aceea ii-a poruncit Domnul Dumnezeul tau sa pazesti ziua odihnei si sa o tii cu sfintenie.
16. Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, cum ti-a poruncit Domnul Dumnezeul tau, ca sa traiesti ani multi si sa-ti fie bine in pamantul acela, pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l da tie.
17. Sa nu ucizi!
18. Sa nu fii desfranat!
19. Sa nu furi!
20. Sa nu dai marturii mincinoase asupra aproapelui tau!
21. Sa nu poftesti femeia aproapelui tau si sa nu doresti casa aproapelui tau, nici tarina lui, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici asinul lui, nici orice dobitoc al lui, nici nimic din cele ce sunt ale aproapelui tau!
22. Cuvintele acestea le-a grait Domnul catre toata adunarea voastra, pe munte, din mijlocul focului, al norului, al intunericului si al furtunii, cu glas de tunet si altceva n-a mai grait si le-a scris pe doua lespezi de piatra si mi le-a dat mie.
23. Si cand ati auzit glasul din mijlocul intunericului si muntele ardea, v-ati apropiat de mine toate capeteniile semintiilor voastre cu batranii vostri
24. Si ati zis: “Iata, Domnul Dumnezeul nostru ne-a aratat slava Sa si maretia Sa si glasul Lui l-am auzit din mijlocul focului. Astazi. am vazut ca Dumnezeu graieste cu omul si acesta ramane viu.
25. Si de ce sa murim noi? Ca focul acesta ne va mistui si de vom mai auzi glasul Domnului Dumnezeului nostru vom muri.
26. Caci este oare vreun om care sa auda glasul Dumnezeului celui viu graind din mijlocul focului, cum am auzit noi, si sa ramana viu?
27. Apropie-te dar tu si asculta toate cate-ti va spune Domnul Dumnezeul nostru si apoi ne vei spune tu noua toate cate-ti va grai Domnul Dumnezeul nostru, si noi vom asculta si vom face.
28. Iar Domnul a auzit cuvintele voastre, cum graiati cu mine, si mi-a zis Domnul: Am auzit cuvintele poporului acestuia, pe care le-au grait catre tine, si tot ce-au grait este bine.
29. O, de ar fi inima lor asa, ca sa se teama de Mine si sa pazeasca toate poruncile Mele in toata vremea, ca sa le fie bine si lor si fiilor lor in veci!
30. Du-te si le spune: intoarceti-va in corturile voastre!
31. Iar tu ramai aici cu Mine; si-ti voi spune toate poruncile, hotararile si legile ce trebuie sa-i inveti ca sa le pazeasca in pamantul acela, pe care li-l dau Eu in stapanire.
32. Si sa le zici: Vedeti, sa va purtati asa cum v-a poruncit Domnul Dumnezeul vostru si sa nu va abateti nici la dreapta, nici la stanga!
33. Sa umblati pe calea aceea pe care v-a poruncit Domnul Dumnezeul vostru, ca sa fiti vii si sa va fie bine si sa traiti vreme multa in pamantul acela pe care il veti lua in stapanire”.

CAPITOLUL 6
Talmacirea poruncii intai. Dragostea catre Dumnezeu.

l. “Iata poruncile, hotararile si legile pe care mi-a poruncit Domnul Dumnezeul vostru sa va invat, ca sa le paziti in pamantul acela in care mergeti, ca sa-l luati in stapanire:
2. Sa te temi de Domnul Dumnezeul tau si toate hotararile Lui si poruncile Lui, pe care ti le spun eu astazi, sa le pazesti tu si fiii tai si fiii fiilor tai, in toate zilele vietii tale, ca sa se inmulteasca zilele tale.
3. Asculta dar, Israele, si sileste-te sa implinesti acestea, ca sa-ti fie bine Si sa va inmultiti foarte, precum ti-a grait Domnul Dumnezeul parintilor tai ca-li va da pamantul unde curge lapte si miere. Acestea sunt hotararile si legile pe care le-a dat Domnul Dumnezeu fiilor lui Israel in pustie, dupa iesirea lor din pamantul Egiptului.
4. Asculta, Israele, Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn.
5. Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, din toata inima ta, din tot sufletul tau si din toata puterea ta.
6. Cuvintele acestea, pe care ti le spun eu astazi, sa le ai in inima ta si in sufletul tau;
7. Sa le sadesti in fiii tai si sa vorbesti de ele cand sezi in casa ta, cand mergi pe cale, cand te culci si cand te scoli.
8. Sa le legi ca semn la mana si sa le ai ca pe o tablita pe fruntea ta.
9. Sa le scrii pe usorii casei tale si pe portile tale.
10. Iar cand te va duce Domnul Dumnezeul tau in pamantul acela pentru care s-a jurat parintilor tai: lui Avraam, lui Isaac si lui Iacov, ca sa ti-l dea cu cetati mari si frumoase, pe care nu le-ai zidit tu,
11. Cu case pline de toate bunatatile, pe care nu le-ai umplut tu, cu fantani sapate in piatra, pe care nu le-ai sapat tu, cu vii si cu maslini, pe care nu le-ai sadit tu, si vei manca si te vei satura,
12. Atunci, pazeste-te, sa nu se ademeneasca inima ta, ca sa uiti pe Domnul Care te-a scos din pamantul Egiptului si din casa robiei.
13. Sa te temi de Domnul Dumnezeul tau si numai Lui sa-I slujesti, de El sa te lipesti si pe numele Lui sa te juri.
14. Sa nu mergeti dupa alti dumnezei, dupa dumnezeii popoarelor, care se vor afla imprejurul vostru;
15. Ca sa nu se aprinda mania Domnului Dumnezeului tau asupra ta si sa nu te piarda de pe fata pamantului, ca Domnul Dumnezeul tau, Care se afla in mijlocul tau, este Dumnezeu zelos.
16. Sa nu ispititi pe Domnul Dumnezeul vostru, cum L-ati ispitit la Masa.
17. Sa tineti bine poruncile Domnului Dumnezeului vostru, legile Lui si hotararile Lui, pe care vi le-a dat El.
18. Sa faci ceea ce este drept si bine inaintea ochilor Domnului Dumnezeului tau, ca sa-ti fie bine si ca sa intri si sa iei in stapanire pamantul pe care Domnul cu juramant 1-a fagaduit parintilor tai
19. Si ca sa alunge El pe toti vrajmasii tai de la fata ta, cum a zis Domnul.
20. De te va intreba in viitor fiul tau si va zice: Ce inseamna aceste porunci, hotarari si legi pe care vi le-a dat Domnul Dumnezeul vostru? Sa-i spui fiului tau:
21. Am fost robi la Faraon in Egipt si Domnul Dumnezeu ne-a scos din Egipt cu mana tare si cu brat inalt.
22. Si a aratat Domnul Dumnezeu semne si minuni mari si pedepse a adus inaintea ochilor nostri, asupra Egiptului, asupra lui Faraon, asupra a toata casa lui si asupra ostirii lui;
23. Iar pe noi ne-a scos de acolo Domnul Dumnezeul nostru ca sa ne duca si sa ne dea pamantul pentru care s-a jurat parintilor nostri ca ni-l va da.
24. Atunci ne-a poruncit Domnul sa implinim toate hotararile acestea si sa ne temem de Domnul Dumnezeul nostru, ca sa ne fie bine in toate zilele, ca si acum.
25. Si va face mila cu noi de ne vom sili sa implinim toate aceste porunci ale legii inaintea fetei Domnului Dumnezeului nostru, cum ne-a poruncit”.

CAPITOLUL 7
Oprirea prieteniei cu paganii.

l. “Cand Domnul Dumnezeul tau te va duce in pamantul la care mergi ca sa-l mostenesti si va izgoni de la fata ta neamurile cele mari si multe si anume: pe Hetei, pe Gherghesei, pe Amorei, pe Canaanei, pe Ferezei, pe Hevei si pe Iebusei - sapte neamuri, care sunt mai mari si mai puternice decat tine -
2. Si le va da Domnul Dumnezeul tau in mainile tale si le vei bate, atunci sa le nimicesti, sa nu faci cu ele legamant si sa nu le cruti.
3. Sa nu te incuscresti cu ele: pe fiica ta sa nu o dai dupa fiul lui si pe fiica lui sa nu o iei pentru fiul tau,
4. Ca vor abate pe fiii tai de la Mine ca sa slujeasca altor dumnezei, si se va aprinde asupra voastra mania Domnului si curand te va pierde.
5. Ci sa faceti cu ele asa: jertfelnicile lor sa le stricati, stalpii lor sa-i daramati, dumbravile lor sa le taiati si idolii dumnezeilor lor sa-i ardeti cu foc.
6. Ca esti poporul sfant al Domnului Dumnezeului tau si te-a ales Domnul Dumnezeul tau ca sa-I fii poporul Lui ales din toate popoarele de pe pamant.
7. Si Domnul v-a primit, nu pentru ca sunteti mai multi la numar decat toate popoarele - caci sunteti mai putini la numar decat toate popoarele, -
8. Ci pentru ca va iubeste Domnul; si ca sa Isi tina juramantul pe care 1-a facut parintilor vostri, v-a scos Domnul cu mana tare si cu brat inalt si v-a scapat din casa robiei si din mana lui Faraon, regele Egiptului.
9. Sa stii dar ca Domnul Dumnezeul tau este adevaratul Dumnezeu, Dumnezeu credincios, Care pazeste legamantul Sau si mila Sa, pana la al miilea neam, catre cei ce-L iubesc si pazesc poruncile Lui;
10. Si rasplateste la fel celor ce-L urasc, pierzandu-i, si nu intarzie sa rasplateasca, eu aceeasi masura, celor ce-L urasc.
11. Pazeste dar poruncile, hotararile si legile pe care-ti poruncesc astazi sa le implinesti.
12. De vei asculta legile acestea, de le vei pazi si le vei implini, atunci si Domnul Dumnezeul tau va tine legamantul si mila Sa fata de tine, cum S-a jurat El parintilor tai;
13. Te va iubi, te va binecuvanta, te va inmulti si va binecuvanta rodul pantecelui tau, rodul pamantului tau, painea ta, vinul tau, untdelemnul tau, pe cele nascute ale vitelor tale mari si ale oilor turmei tale in pamantul acela, pentru care S-a jurat El parintilor tai sa ti-l dea tie.
14. Si vei fi binecuvantat mai mult decat toate popoarele si nu se va afla sterp sau stearpa nici intre ai tai, nici intre dobitoacele tale.
15. Va departa de la tine Domnul Dumnezeul tau toata neputinta si nici una din bolile cele rele ale Egiptenilor, pe care le-ai vazut si le stii, nu va aduce asupra ta, ci le va trimite asupra celor ce te urasc pe tine
16. Manca-vei toata agonisita popoarelor pe care Domnul Dumnezeul tau ti le va da tie; sa nu le crute ochiul tau si sa nu slujesti dumnezeilor lor, ca aceasta este cursa pentru tine.
17. Nu cumva sa zici in inima ta: Popoarele acestea sunt mai mari la numar decat mine, cum le voi putea izgoni?
18. Sa nu te temi de ele, ci adu-ti aminte ce a facut Domnul Dumnezeul tau cu Faraon si cu tot Egiptul,
19. Si de acele incercari mari, pe care le-au vazut ochii tai, de acele semne si minuni mari, de mana cea tare si de bratul cel inalt cu care te-a scos Domnul Dumnezeul tau. Tot asa va face Domnul Dumnezeul tau cu toate popoarele de care te temi.
20. Inca si viespi va trimite Domnul Dumnezeul tau asupra lor pana ce vor pieri cei ce au ramas si s-au ascuns de la fata ta.
21. Nu te inspaimanta de ei, ca Domnul Dumnezeul tau, Cel din mijlocul tau, este Dumnezeu mare si minunat.
22. Domnul Dumnezeul tau va izgoni dinaintea ta popoarele acestea incetul cu incetul; nu poti sa le pierzi repede, ca sa nu se pustiiasca pamantul si sa nu se inmulteasca impotriva ta fiarele campului;
23. Ci ti le va da Domnul Dumnezeul tau si le va pune in mare tulburare, incat vor pieri.
24. Va da pe regii lor in mainile tale si tu vei pierde numele lor de sub cer: nimeni nu-ti va putea sta inainte pana ii vei starpi.
25. Idolii dumnezeilor lor sa-i ardeti cu foc; sa nu doresti a lua argintul sau aurul de pe ei, ca sa nu-ti fie aceasta cursa, ca uraciune sunt acestia inaintea Domnului Dumnezeului tau,
26. Si uraciunea idoleasca sa n-o duci in casa ta, ca sa nu cazi sub blestem, ca ea. Fereste-te de aceasta si sa-ti fie scarba de ea, ca este blestemata”.

CAPITOLUL 8
Indemn catre popor sa nu uite binefacerile lui Dumnezeu.

l. “Siliti-va sa impliniti toate poruncile acestea pe care vi le dau eu astazi, ca sa fiti vii si sa va inmultiti si sa va duceti sa luati in stapanire pamantul cel bun pe care cu juramant 1-a fagaduit Domnul Dumnezeul parintilor vostri.
2. Sa-ti aduci aminte de toata calea pe care te-a povatuit Domnul Dumnezeul tau prin pustie de acum patruzeci de ani, ca sa te smereasca, ca sa te incerce si ca sa afle ce este in inima ta si de ai sa pazesti sau nu poruncile Lui.
3. Te-a smerit, te-a pedepsit cu foamea si te-a hranit cu mana pe care nu o cunosteai si pe care nu o cunosteau nici parintii tai, ca sa-ti arate ca nu numai cu paine traieste omul, ci ca omul traieste si cu tot Cuvantul ce iese din gura Domnului.
4. Haina ta nu s-a invechit pe tine si piciorul tau n-a capatat bataturi in acesti patruzeci de ani.
5. Dar sa stii in inima ta ca Domnul Dumnezeul tau te invata, cum invata omul pe fiul sau.
6. Pazeste dar poruncile Domnului Dumnezeului tau, umbland in caile Lui si temandu-te de El.
7. Ca Domnul Dumnezeul tau te va duce intr-o tara buna, tara de curgeri de apa, de izvoare si de ape adanci, care tasnesc in vai si in munti;
8. Tara in care se afla: grau, orz, vita de vie, smochine si rodii;
9. Intr-o tara unde sunt maslini, untdelemn si miere, in care fara lipsa vei manca painea ta si nu vei duce lipsa de nimic; in care pietrele au fier si din muntii careia vei scoate arama.
10. Cand insa vei manca si te vei satura, sa binecuvantezi pe Domnul Dumnezeul tau pentru tara cea buna pe care ti-a dat-o.
11. Fereste-te de a uita pe Domnul Dumnezeul tau si de a nu pazi poruncile Lui, legile Lui si hotararile Lui pe care ti le spun eu astazi.
12. Cand vei manca si te vei satura si iti vei face case frumoase si vei trai in ele;
13. Cand vei avea multe vite mari si marunte si mult argint si aur si vei avea de toate la tine,
14. Vezi sa nu se mandreasca inima ta si sa nu uiti pe Domnul Dumnezeul tau Care te-a scos din Egipt, din casa robiei;
15. Care te-a povatuit prin pustiul cel mare si groaznic, unde sunt serpi veninosi, scorpioni si locuri arse de soare si fara de apa;
16. Care a scos pentru tine izvor din stanca de cremene, te-a hranit in pustie cu mana pe care tu n-o cunosteai si n-o cunosteau nici parintii tai, ca sa te smereasca si sa te incerce,
17. Ca sa-ti faca bine in urma si ca sa nu zici in inima ta: Puterea mea si taria mainii mele mi-au adus bogatia aceasta;
18. Ci ca sa-ti aduci aminte de Domnul Dumnezeul tau, ca El iti da putere sa faci bogatie, ca sa-Si tina, ca acum, legamantul Lui, pe care cu juramant l-a intarit cu parintii tai.
19. Iar daca vei uita pe Domnul Dumnezeul tau si vei merge dupa dumnezeii altora, vei sluji acelora si te vei inchina lor, va marturisesc astazi pe cer si pe pamant ca veti pieri.
20. Cum pier popoarele, pe care Domnul Dumnezeu le pierde dinaintea voastra, asa veti pieri si voi, de nu veti asculta glasul Domnului Dumnezeului vostru!”

CAPITOLUL 9
Moise aminteste Israelitilor faradelegile lor din trecut.

1. “Asculta, Israele, de acum tu vei trece Iordanul, ca sa intri si sa cuprinzi popoare mai mari si mai puternice decat tine si cetati mari cu ziduri pana la cer,
2. Precum si pe poporul cei mare, mult la numar si inalt la statura, pe fiii lui Enac, de care tu ai auzit spunandu-se: Cine se va impotrivi fiilor lui Enac?”
3. Afla dar astazi ca Domnul Dumnezeul tau merge inaintea ta. Acesta este foc mistuitor: pierde-i-va si-i va dobori inaintea ta, si tu ii vei izgoni si-i vei omori curand, cum ji-a grait Domnul.
4. Cand ii va izgoni Domnul Dumnezeul tau de la fata ta, sa nu zici in inima ta: Pentru dreptatea mea m-a adus Domnul sa stapanesc pe acest pamant bun”, caci pentru necredinciosia popoarelor acestora le izgoneste Domnul de la fata ta.
5. Nu pentru dreptatea ta si nici pentru dreptatea inimii tale mergi sa mostenesti pamantul lor, ci pentru necredinta si faradelegile popoarelor acestora le izgoneste Domnul Dumnezeul tau de la fata ta si ca sa implineasca fagaduinta cu care S-a jurat Domnul parintilor tai: lui Avraam, lui Isaac si lui Iacov.
6. De aceea sa stii astazi ca nu pentru dreptatea ta iti da Domnul Dumnezeul tau sa mostenesti acest pamant bun, ca tu esti un popor tare la cerbice.
7. Tine minte si nu uita de cate ori ai maniat pe Domnul Dumnezeul tau in pustie; din ziua cand ati iesit din pamantul Egiptului si pana ce au sosit la locul acesta, necontenit v-ati impotrivit Domnului.
8. La Horeb ati maniat pe Domnul si ati pornit pe Domnul asupra voastra, asa incat a vrut sa va piarda.
9. Cand m-am suit eu pe munte, ca sa primesc lespezile de piatra, tablele legamantului, pe care 1-a incheiat Domnul cu voi, am stat in munte patruzeci de zile si patruzeci de nopti,
10. Si nici paine n-am mancat, nici apa n-am baut. Atunci mi-a dat Domnul doua table de piatra, scrise cu degetul lui Dumnezeu; pe acelea erau scrise toate cuvintele pe care vi le-a grait Domnul pe munte, din mijlocul focului, in ziua adunarii.
11. Dar dupa trecerea celor patruzeci de zile si patruzeci de nopti, cand mi-a dat Domnul cele doua table de piatra, tablele legamantului, mi-a zis Domnul:
12. “Scoala si te pogoara repede de aici, ca s-a razvratit poporul tau pe care l-ai scos din Egipt; curand s-a abatut el de la calea pe care i-am poruncit sa mearga si si-a facut chip turnat”.
13. Tot atunci mi-a mai zis Domnul: “De mai multe ori ti-am grait si ti-am zis: Ma uit la poporul acesta si vad ca este popor tare la cerbice.
14. Lasa-Ma dar acum sa-l pierd si sa sterg numele lui de sub cer si voi ridica din tine popor mai mare, mai puternic si mai mult la numar decat ei”.
15. Atunci eu m-am intors si m-am pogorat din munte, iar muntele ardea in foc. Cele doua table ale legamantului erau in amandoua mainile mele.
16. Am vazut insa ca voi pacatuiserati inaintea Domnului Dumnezeului vostru, va facuserati un vitel turnat si va abatuserati curand de la calea pe care va poruncise Domnul sa o urmati.
17. Am luat atunci cele doua table si, aruncandu-le cu amandoua mainile mele, le-am sfaramat inaintea ochilor vostri.
18. Apoi am ingenunchiat a doua oara inaintea Domnului, ca si intaia oara, patruzeci de zile si patruzeci de nopti, fara sa mananc paine si fara sa beau apa; m-am rugat pentru pacatele voastre cu care ati gresit voi, facand rau inaintea ochilor Domnului Dumnezeului vostru si miniindu-L.
19. Ca eu am fost ingrozit de mania si de iutimea cu care Se maniase Domnul pe voi, voind sa va piarda. Si m-a auzit Domnul si de data aceasta.
20. Atunci Se maniase Domnul foarte tare si pe Aaron, vrand sa-l piarda si pe el; dar m-am rugat eu in vremea aceea si pentru Aaron.
21. Iar pacatul vostru pe care l-ati facut, adica vitelul, l-am luat, l-am ars in foc, l-am sfaramat si l-am pisat bine, pana cand s-a facut marunt ca praful, si. praful acesta l-am aruncat in paraul ce curgea din munte.
22. La Tabeerah, la Masa si la Chibrot-Hataava voi iarasi ati maniat pe Domnul Dumnezeul vostru.
23. Cand v-a trimis Domnul din Cades-Barnea, zicand: Mergeti de luati pamantul pe care vi-l dau Eu, v-ati impotrivit poruncii Domnului Dumnezeului vostru si nu l-ati crezut, nici n-ati ascultat glasul Lui.
24. Nesupusi ati fost Domnului chiar din ziua cand am inceput a va cunoaste.
25. Ingenunchind, asadar, inaintea Domnului, m-am rugat eu patruzeci de zile si patruzeci de nopti, caci Domnul zisese sa va piarda. Eu insa m-am rugat Domnului si am zis:
26. Stapane Doamne, Imparate, Dumnezeule, nu pierde pe poporul Tau si mostenirea Ta, pe care l-ai izbavit cu marirea puterii Tale si pe care l-ai scos din Egipt cu mana tare si cu bratul Tau cel inalt.
27. Adu-Ti aminte de robii Tai: Avraam, Isaac si Iacov, carora Te-ai jurat pe Tine Insuti; nu Te uita la cerbicia poporului acestuia, nici la necredinta lui, nici la pacatele lui,
28. Ca cei ce traiesc in pamantul de unde ne-ai scos Tu sa nu zica: Domnul nu i-a putut duce in pamantul ce le-a fagaduit si, urandu-i, i-a scos ca sa-i omoare in pustiu.
29. Ei sunt poporul Tau si mostenirea Ta, pe care l-ai scos din pamantul Egiptului cu puterea Ta cea mare si cu bratul Tau cel inalt”.

CAPITOLUL 10
Alte table ale legii. Pazirea legii Domnului.

l. “Atunci mi-a zis Domnul: Ciopleste-ti doua table de piatra, ca si cele dintai, si suie-te la Mine in munte si-ti fa un chivot de lemn;
2. Ca Eu am sa scriu pe tablele acelea cuvintele ce au fost pe tablele cele dintai, pe care le-ai sfaramat, iar tu sa le pui in chivot.
3. Am facut atunci un chivot din lemn de salcam, am cioplit doua table de piatra, ca si cele dintai, si m-am suit in munte cu cele doua table in mainile mele.
4. Iar El a scris pe table, cum fusese scris si pe cele dintai, cele zece porunci pe care vi le spusese Domnul pe munte din mijlocul focului, in ziua adunarii, si mi le-a dat Domnul mie;
5. Iar eu m-am intors si m-am pogorat din munte si am pus tablele in chivotul pe care-l facusem, ca sa stea acolo, cum imi poruncise Domnul.
6. Apoi au plecat fiii lui Israel din Beerot-Bene-Iaacan la Mosera. Acolo a murit Aaron si a fost ingropat acolo si in locul lui s-a facut preot Eleazar, fiul lui.
7. De acolo am plecat la Gudgod si din Gudgod la Iotbata, in pamantul unde sunt cursuri de apa.
8. In vremea aceea a ales Domnul semintia lui Levi, ca sa poarte chivotul legamantului Domnului, sa stea inaintea Domnului, sa-I slujeasca, sa se roage si sa-I binecuvanteze numele Lui, cum face pana in ziua de astazi.
9. De aceea n-are levitul parte si mostenire cu fratii sai, caci mostenirea lui este Domnul, cum i-a spus Domnul Dumnezeul tau.
10. Deci am stat eu pe munte, ca si intaia oara, patruzeci de zile si patruzeci de nopti; si m-a ascultat Domnul si de asta data si n-a mai vrut Domnul sa te piarda,
11. Ci mi-a zis Domnul: Scoala si mergi inaintea poporului acestuia, ca sa intre si sa mosteneasca pamantul pentru care M-am jurat parintilor lor sa li-l dau.
12. Asadar, Israele, ce cere de la tine Domnul Dumnezeul tau? - Numai aceasta: sa te temi de Domnul Dumnezeul tau, sa umbli in toate caile Lui, sa-L iubesti si sa slujesti Domnului Dumnezeului tau, din toata inima ta si din tot sufletul tau;
13. Sa pazesti poruncile Domnului Dumnezeului tau si hotararile Lui pe care ti le spun eu astazi, ca sa-ti fie bine.
14. Iata, al Domnului Dumnezeului tau este cerul si cerurile cerurilor, pamantul si toate cele de pe el.
15. Dar numai pe parintii tai i-a primit Domnul si i-a iubit si v-a ales pe voi, samanta lor de dupa ei, din toate popoarele, cum vedeti astazi.
16. Deci sa taiati imprejur inima voastra si de acum inainte sa nu mai fiti tari la cerbice;
17. Ca Domnul Dumnezeul vostru este Dumnezeul dumnezeilor si Stapanul stapanilor, Dumnezeu mare si puternic si minunat, Care nu cauta la fata, nici nu ia mita;
18. Care face dreptate orfanului si vaduvei si iubeste pe pribeag si-i da paine si hrana.
19. Sa iubiti si voi pe pribeag, ca si voi ati fost pribegi in pamantul Egiptului.
20. De Domnul Dumnezeul tau sa te temi, numai Lui sa-I slujesti, de El sa te lipesti si cu numele Lui sa te juri.
21. El este lauda ta si El este Dumnezeul tau, Cel ce a facut cu tine acele lucruri mari si infricosatoare pe care le-au vazut ochii tai.
22. Saptezeci si cinci de suflete erau parintii tai cand au venit in Egipt, iar acum Domnul Dumnezeul tau ti-a sporit numarul ca stelele cerului”.

CAPITOLUL 11
Continuarea indemnului de a pazi poruncile Domnului.

11. “Sa iubesti dar pe Domnul Dumnezeul tau si sa pazesti in toate zilele cele ce ti-a poruncit El sa pazesti: hotararile Lui, legile Lui si poruncile Lui.
2. Bagati de seama dar ca eu nu graiesc cu copiii vostri, care nu stiu si n-au vazut pedeapsa Domnului Dumnezeului vostru, nici slava Lui, nici mana Lui cea tare, nici bratul Lui cel inalt,
3. Nici semnele Lui, nici lucrurile Lui, pe care le-a facut in mijlocul Egiptului cu Faraon, regele egiptean, si cu tot pamantul lui,
4. Nici ce a facut El cu ostirea egipteana, cu caii lui si cu carele lui, pe care le-a inecat in apele Marii Rosii, cand alergau dupa voi; si i-a pierdut Domnul Dumnezeu pana in ziua de astazi;
5. Nici ce a facut El pentru voi in pustie, pana cand ati ajuns in locul acesta;
6. Nici ce a facut El cu Datan si Abiron, fiii lui Eliab, fiul lui Ruben, cand si-a deschis pamantul gura sa si in mijlocul a tot Israelul i-a inghitit pe ei, pe familiile lor, corturile lor si toata averea ce o aveau.
7. Caci ochii vostri au vazut toate lucrurile cele mari ale Domnului, pe care le-a facut El.
8. De aceea paziti toate poruncile Lui, pe care vi le spun eu astazi, ca sa fiti vii si sa va intariti, sa va duceti sa mosteniti pamantul in care veti trece peste Iordan ca sa-l stapaniti;
9. Si ca sa traiti multa vreme in pamantul acela pentru care Domnul S-a jurat parintilor vostri sa li-l dea lor si semintiei lor, in pamantul unde curge miere si lapte.
10. Caci pamantul la care mergi tu ca sa-l stapanesti nu este ca pamantul Egiptului din care ai iesit, unde, semanand samanta, o udai cu ajutorul picioarelor tale, ca pe o gradina de legume.
11. Ci pamantul in care treceti ca sa-l stapaniti este o tara cu munti si cu vai si se adapa cu apa din ploaia cerului.
12. Este tara de care poarta grija Domnul Dumnezeul tau; ochii Domnului Dumnezeului tau sunt necontenit asupra ei, de la inceputul anului pana la sfarsitul lui.
13. De veti asculta poruncile Mele pe care vi le dau astazi, zice Domnul, si veti iubi pe Domnul Dumnezeul vostru si-I veti sluji din toata inima si din tot sufletul vostru,
14. Voi da pamantului vostru ploaie la vreme, timpurie si tarzie, si-ti vei strange painea ta, vinul tau si untdelemnul tau;
15. Voi da iarba pe campia ta pentru dobitoacele tale si vei manca si te vei satura.
16. Paziti-va sa nu se mandreasca inima voastra si sa nu va abateti, nici sa va apucati sa slujiti altor dumnezei si sa va inchinati lor.
17. Ca atunci se va aprinde mania Domnului asupra voastra, va inchide cerul si nu va fi ploaie si pamantul nu-si va da roadele sale; iar voi veti pieri curand de pe pamantul cel bun pe care Domnul vi-l da.
18. Puneti dar aceste cuvinte ale mele in inima voastra si in sufletul vostru; legati-le ca semn la mana voastra si sa le aveti ca pe o tablita pe fruntea voastra.
19. Sa invatati acestea si pe fiii vostri, graind de ele cand sedeti acasa si cand mergeti pe cale, cand va culcati si cand va sculati.
20. Sa le scrieti pe usorii caselor voastre si pe portile voastre,
21. Ca zilele voastre si zilele copiilor vostri in acel pamant bun, pentru care Domnul S-a jurat parintilor vostri, sa fie atat de multe, cate vor fi zilele cerului deasupra pamantului.
22. Ca de veti pazi voi toate poruncile acestea, pe care va poruncesc sa le paziti, si de veti iubi pe Domnul Dumnezeul vostru, umbland in toate caile Lui si lipindu-va de El,
23. Va alunga Domnul toate popoarele acestea de la fata, voastra si veti stapani popoare mai mari si mai puternice decat voi.
24. Tot locul pe care va calca piciorul vostru va fi al vostru; de la pustiu pana la Liban, de la raul Eufratului si pana la marea cea de la asfintit, se vor intinde hotarele voastre.
25. Nimeni nu va putea sta inaintea voastra; Domnul Dumnezeul vostru va aduce frica si cutremur peste tot pamantul dinaintea voastra, in care veti calca voi, dupa cum v-a grait.
26. Iata, eu va pun astazi inainte binecuvantare si blestem:
27. Binecuvantare veti avea daca veti asculta poruncile Domnului Dumnezeului vostru, pe care vi le spun eu astazi; iar blestem, daca nu veti asculta poruncile Domnului Dumnezeului vostru,
28. Ci va veti abate de la calea pe care v-o poruncesc astazi si veti merge dupa dumnezei pe care nu-i stiti.
29. Cand te va duce Domnul Dumnezeul tau in pamantul acela in care mergi ca sa-l mostenesti, atunci sa rostesti binecuvantarea pe muntele Garizim si blestemul pe muntele Ebal.
30. Iata, acestia sunt peste Iordan, in drumul spre asfintitul soarelui, in pamantul Canaaneilor, care locuiesc pe sesul Arabah din fata Ghilgalei, aproape de stejarul More.
31. Caci voi veti trece Iordanul, ca sa mergeri sa luati pamantul pe care Domnul Dumnezeul vostru vi-l da mostenire vesnica si-l veti lua in stapanire si veti trai in el.
32. Asadar siliti-va sa paziti toate hotararile si poruncile Lui pe care vi le pun eu astazi inainte”.

CAPITOLUL 12
Locul adevaratei slujiri a lui Dumnezeu.

l. “Iata hotararile si legile pe care trebuie sa va siliti a le implini in pamantul ce Domnul Dumnezeul parintilor vostri vi-l da in stapanire, in toate zilele cit veti trai in pamantul acela.
2. Sa pustiiti toate locurile in care popoarele ce le veti supune au slujit dumnezeilor lor, cele din muntii inalti, cele de pe dealuri si cele de sub orice copac umbros.
3. Sa daramati jertfelnicele lor, sa stricati stalpii lor, sa arderi cu foc copacii lor, sa sfaramati idolii dumnezeilor lor si sa stergeti numele lor din locurile acelea.
4. Iar Domnului Dumnezeului vostru sa nu-I faceti asa;
5. Ci la locul pe care-l va alege Domnul Dumnezeul vostru din toate semintiile voastre, ca sa-Si puna numele Sau asupra lui, sa veniti sa-l cercetati.
6. Acolo sa aduceti arderile de tot ale voastre si jertfele voastre, zeciuielile voastre si ridicarea mainilor voastre, fagaduintele voastre, prinoasele voastre cele de buna voie si jertfele voastre de pace, pe intaii nascuti ai vitelor voastre mari si ai vitelor voastre mici;
7. Sa mancati acolo inaintea Domnului Dumnezeului vostru si sa va veseliti cu familiile voastre pentru toate cate au facut mainile voastre si cu cate v-a binecuvantat Domnul Dumnezeul vostru.
8. Sa nu faceti asa cum facem noi acum aici, adica ceea ce i se pare fiecaruia ca este bine;
9. Caci noi acum n-am intrat in locul odihnei si in mostenirea pe care ji-o da Domnul Dumnezeul tau;
10. Ci cand veti trece Iordanul si va veti aseza in pamantul ce vi-l da Domnul Dumnezeul vostru mostenire, cand El va va linisti de toti vrajmasii vostri, care va inconjura, si veti trai la adapost de primejdii,
11. Atunci la locul pe care-l va alege Domnul Dumnezeul vostru, ca sa-Si puna numele asupra Lui, acolo sa aduceti tot ce v-am poruncit Eu astazi: arderile de tot ale voastre, jertfele voastre, zeciuielile voastre, ridicarea mainilor voastre si toate cele alese dupa fagaduintele voastre, ce ati fagaduit Domnului Dumnezeului vostru.
12. Sa va veseliti inaintea Domnului Dumnezeului vostru, voi, fiii vostri si fiicele voastre, robii vostri, roabele voastre si levitul cel din mijlocul salasurilor voastre, ca acela n-are parte si mostenire cu voi.
13. Fereste-te de a-ti aduce arderile de tot ale tale in orice loc s-ar intampla,
14. Ci numai in locul acela pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tau in una din semintiile tale, si fa tot ce ti-am poruncit eu astazi.
15. Totusi, cand iti va pofti sufletul, vei putea sa junghii si sa mananci carne oriunde vei trai, dupa binecuvantarea pe care ti-a dat-o Domnul Dumnezeul tau; cel ce va fi necurat si cel ce va fi curat vor putea sa manance carne, cum se mananca cea de caprioara si cea de cerb.
16. Numai sange sa nu mancati, ci sa-l varsati jos ca apa.
17. Tu nu vei putea sa mananci in salasurile tale zeciuiala de la painea ta, de la vinul tau si de la untdelemnul tau, intaii nascuti ai vitelor tale mari si ai vitelor tale marunte, nici darurile tale de buna voie, pe care le-ai fagaduit, nici prinoasele tale cele de buna voie, nici cele ridicate ale mainilor tale,
18. Ci acestea sa le mananci inaintea Domnului Dumnezeului tau, in locul acela pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tau, tu si fiul tau, fiica ta, robul tau si roaba ta, levitul si strainul care este in locasurile tale si sa te veselesti inaintea Domnului Dumnezeului tau de toate cate au facut mainile tale.
19. Baga de seama sa nu parasesti pe levit in toate zilele cit vei trai in pamantul tau.
20. Cand va largi Domnul Dumnezeul tau hotarele tale, precum ti-a grait El, si vei zice: Voi manca si carne, pentru ca sufletul tau doreste sa manance carne, mananca si carne, dupa dorinta sufletului tau.
21. De va fi departe de tine locul pe care l-a ales Domnul Dumnezeul tau, ca sa-Si puna numele asupra lui, atunci sa junghii din vitele tale mari si marunte pe care ti le-a dat Domnul Dumnezeul tau, dupa cum ti-am poruncit eu, si sa mananci in locuintele tale, dupa dorinta sufletului tau.
22. Dar sa le mananci cum se mananca cerbul si caprioara; aceasta poate sa manance si cel curat si cel necurat al tau.
23. Dar ia bine seama sa nu mananci sange, pentru ca sangele are in el viata si sa nu mananci viata laolalta cu carnea.
24. Sa nu mananci sangele, ci sa-l versi jos ca apa.
25. Sa nu-l mananci, ca sa-ti fie bine in veci, tie si copiilor tai de dupa tine, si bine-ti va fi de vei face cele bune si cele placute inaintea ochilor Domnului Dumnezeului tau.
26. Dar cele inchinate ale tale, cate le vei avea, si cele fagaduite ale tale, ia-le si vino la locul acela pe care 1-a ales Domnul Dumnezeul tau, ca sa se cheme numele Lui acolo.
27. Sa savarsesti arderile de tot ale tale, carnea si sangele, pe jertfelnicul Domnului Dumnezeului tau; sangele celorlalte jertfe ale tale sa fie varsat langa jertfelnicul Domnului Dumnezeului tau, iar carnea lor s-o mananci.
28. Asculta si implineste toate poruncile acestea pe care ti le dau eu astazi, ca sa-ti fie bine in veci, tie si copiilor tai si bine-ti va fi de vei face cele bune si placute inaintea ochilor Domnului Dumnezeului tau.
29. Cand Domnul Dumnezeul tau va pierde de la fata ta popoarele la care mergi, ca sa le cuprinzi, si dupa ce le vei cuprinde si te vei aseza in pamantul lor,
30. Atunci sa te pazesti ca sa nu cazi in cursa si sa le urmezi lor, dupa ce le vei pierde de pe fata pamantului, si sa nu cauti pe dumnezeii lor, zicand: Cum au slujit popoarele acestea dumnezeilor lor, asa voi face si eu.
31. Sa nu faci asa Domnului Dumnezeului tau, caci aceia fac dumnezeilor lor toate de care se indeparteaza Domnul si pe care le uraste El; aceia si pe fiii si pe fiicele lor le ard pe foc inaintea dumnezeilor lor.
32. Toate cate va poruncesc siliti-va sa le impliniti si nici sa adaugi si nici Sa lasi ceva din ele”.

CAPITOLUL 13
Pedeapsa proorocilor mincinosi.

l. “De se va ridica in mijlocul tau prooroc sau vazator de vise si va face inaintea ta semn si minune,
2. Si se va implini semnul sau minunea aceea, de care ti-a grait el, si-ti va zice atunci: Sa mergem dupa alti dumnezei, pe care tu nu-i stii si sa le slujim acelora,
3. Sa nu asculti cuvintele proorocului aceluia sau ale acelui vazator de vise, ca prin aceasta va ispiteste Domnul Dumnezeul vostru, ca sa afle de iubiti pe Domnul Dumnezeul vostru din toata inima voastra si din tot sufletul vostru.
4. Domnului Dumnezeului vostru sa-I urmati si de El sa va temeti; sa paziti poruncile Lui si glasul Lui sa-l ascultati; Lui sa-I slujiti si de El sa va lipiti.
5. Iar pe proorocul acela sau pe vazatorul acela de vise sa-l dati mortii, pentru ca v-a sfatuit sa va abateti de la Domnul Dumnezeul vostru, Cel ce v-a scos din pamantul Egiptului si v-a izbavit din casa robiei, dorind sa te abata de la calea pe care ti-a poruncit Domnul Dumnezeul tau sa mergi; pierde dar raul din mijlocul tau.
6. De te va indemna in taina fratele tau, fiul tatalui tau, sau fiul mamei tale, sau fiul tau, sau fiica ta, sau femeia de la sanul tau, sau prietenul tau care este pentru tine ca sufletul tau, zicand: Haidem sa slujim altor dumnezei, pe care tu si parintii tai nu i-ati stiut,
7. Dumnezeilor acelor popoare, care locuiesc imprejurul tau, aproape sau departe de tine, de la un capat pana la celalalt al pamantului,
8. Sa nu te invoiesti cu ei, nici sa-i asculti; sa nu-i crute ochii tai, sa nu-ti fie mila de ei, nici sa-i ascunzi;
9. Ci ucide-i; mana ta sa fie inaintea tuturor asupra lor, ca sa-i ucida, si apoi sa urmeze mainile a tot poporul.
10. Sa-i ucizi cu pietre pana la moarte, ca au incercat sa te abata de la Domnul Dumnezeul tau, Care te-a scos din pamantul Egiptului si din casa robiei.
11. Tot Israelul va auzi aceasta si se va teme si nu se vor mai apuca pe viitor sa mai faca in mijlocul tau asemenea rau.
12. De vei auzi de vreuna din cetatile tale, pe care Domnul Dumnezeul tau ti le da ca sa locuiesti,
13. Ca s-au ivit in ea oameni necredinciosi dintre ai tai si au smintit pe locuitorii cetatii lor, zicand: Haidem sa slujim altor dumnezei, pe care voi nu i-ati stiut,
14. Cauta, cerceteaza si intreaba bine, si de va fi adevarat ca s-a intamplat uraciunea aceasta in mijlocul tau,
15. Sa lovesti pe locuitorii acelei cetati cu ascutisul sabiei, s-o dai, blestemului pe ea si tot ce este in ea si dobitoacele ei sa le treci prin ascutisul sabiei.
16. Iar prazile ei sa le aduni toate in mijlocul pietii ei si sa arzi cu foc cetatea si toata prada ei, ca ardere de tot Domnului Dumnezeului tau; sa fie ea pe vecie daramata si niciodata sa nu se mai zideasca.
17. Nimic din cele blestemate sa nu se lipeasca de mana ta, ca sa-Si potoleasca Domnul iutimea maniei Sale si sa-ti dea mila si indurare, si sa te inmulteasca, cum ti-a grait si tie si cum S-a jurat parintilor tai,
18. De vei asculta glasul Domnului Dumnezeului tau, pazind toate poruncile Lui pe care ti le dau acum si facand cele bune si placute inaintea ochilor Domnului Dumnezeului tau”.

CAPITOLUL 14
Randuieli pentru jale. Mancari si zeciuieli.

l. “Voi sunteti fiii Domnului Dumnezeului vostru; sa nu faceti crestaturi pe trupul vostru si sa nu va tundeti parul de deasupra ochilor vostri, pentru morti;
2. Caci voi sunteti poporul sfant al Domnului Dumnezeului vostru si pe voi v-a ales Domnul ca sa-I fiti poporul Lui de mostenire dintre toate popoarele cate sunt pe pamant.
3. Sa nu mancati nici un lucru necurat.
4. Iata dobitoacele pe care le puteti manca:
5. Boul, oaia, capra, cerbul, gazela, antilopa, tapul, cerboaica, boul salbatic si capra salbatica.
6. Orice dobitoc care are copita despicata, cu spintecatura adanca intre amandoua partile copitei si care dobitoc rumega mancarea, se mananca.
7. Dintre cele ce isi rumega mancarea sau isi au copita despicata printr-o spintecatura adanca, numai acestea nu se mananca: camila, iepurele si iepurele de casa, pentru ca, desi acestea isi rumega mancarea, dar nu-si au copita despicata, acestea sunt necurate pentru voi.
8. Nu se mananca porcul, pentru ca, desi are copita despicata, nu isi rumega mancarea; acesta este necurat pentru voi. Carnea acestora sa n-o mancati si de starvurile lor sa nu va atingeti.
9. Din toate vietatile care sunt in apa, sa mancati pe acelea care au aripi si solzi;
10. Iar pe toate celelalte, care n-au aripi si solzi, sa nu le mancati; necurate sunt pentru voi.
11. Orice pasare curata s-o mancati.
12. Dar din ele sa nu mancati pe acestea: vulturul, vulturul rapitor si vulturul de mare,
13. Corbul, soimul, gaia cu soiurile ei,
14. Tot soiul de ciori,
15. Strutul, cucuveaua, pescarusul si uliul cu soiurile lui,
16. Huhurezul, ibisul si lebada,
17. Pelicanul, porfirionul si corbul de mare,
18. Cocostarcul, pupaza cu soiurile ei si liliacul.
19. Toate inaripatele taratoare sunt necurate pentru voi; sa nu le mancati.
20. Orice pasare curata s-o mancati.
21. Sa nu mancati nici o mortaciune, ci s-o dai strainului de alt neam ce se va intampla sa locuiasca in casa ta; acela s-o manance sau sa i-o vinzi, caci tu esti poporul sfant al Domnului Dumnezeului tau. Sa nu fierbi iedul in laptele mamei sale.
22. Sa osebesti zeciuiala din toate veniturile semanaturilor tale, care-ti vin din tarina ta in. fiecare an,
23. Si sa mananci inaintea Domnului Dumnezeului tau, la locul ce-l va alege El, ca sa-I fie numele acolo; adu zeciuiala din painea ta, din vinul tau, din untdelemnul tau si pe intaii nascuti ai vitelor tale mari si ai vitelor tale marunte, ca sa te inveti a te teme de Domnul Dumnezeul tau in toate zilele.
24. Iar de va fi pentru tine drumul lung, incat sa nu poti aduce acestea, pentru ca este departe de tine locul pe care l-a ales Domnul Dumnezeul tau, ca sa-si puna acolo numele Sau, si Domnul Dumnezeul tau te-a binecuvantat,
25. Atunci schimba acestea pe argint si ia argintul in mana ta si vino la locul pe care 1-a ales Domnul Dumnezeul tau;
26. Apoi cumpara pe argintul acesta tot ce doreste sufletul tau: boi, oi, vin, sichera si orice iti pofteste sufletul tau, si mananca acolo inaintea Domnului Dumnezeului tau si te veseleste, tu si familia ta.
27. Dar pe levitul care este in locasurile tale sa nu-l parasesti, caci el nu are parte si mostenire cu tine.
28. Iar dupa trecerea a trei ani, ia toate zeciuielile veniturilor tale din anul acela si le pune in locasurile tale;
29. Si sa vina levitul, caci el nu are parte si mostenire cu tine, si strainul si orfanul si vaduva care se afla in salasurile tale si sa manance si sa se sature, ca sa te binecuvanteze Domnul Dumnezeul tau in toate lucrurile mainilor tale, pe care le vei face tu”.

CAPITOLUL 15
Anul al saptelea. Saracii, robii si inaii-nascuti.

l. “In anul al saptelea vei face iertare.
2. Iertarea insa va fi aceasta: tot imprumutatorul, care da imprumut aproapelui sau, sa ierte datoria si sa n-o mai ceara de la aproapele sau sau de la fratele sau, ca s-a vestit iertarea in cinstea Domnului Dumnezeului tau.
3. De la cel de alt neam sa ceri datoria; iar ce vei avea la fratele tau, sa-i ierti.
4. Numai asa nu va fi sarac printre voi; ca te va binecuvanta Domnul in pamantul acela pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l da in stapanire, ca sa-l ai mostenire,
5. Daca vei asculta glasul Domnului Dumnezeului tau si te vei sili sa plinesti toate poruncile acestea, care ti le spun eu astazi.
6. Caci Domnul Dumnezeul tau te va binecuvanta, dupa cum i-a grait si vei da imprumut altor poare, iar tu nu vei lua imprumut; si ti domni peste multe popoare, iar acelea nu vor domni peste tine.
7. Iar de va fi la tine sarac vreunul din fratii tai, in vreuna din cetatile tale de pe pamantul tau pe care ti-l da Domnul Dumnezeul tau, sa nu-ti invartosezi inima, nici sa-ti inchizi mana ta inaintea fratelui tau celui sarac;
8. Ci sa-i deschizi mana ta si sa-i dai imprumuturi potrivite cu nevoia lui si cu lipsa ce sufera.
9. Pazeste-te sa nu intre in inima ta gandul nelegiuit si sa zici: Se apropie anul al saptelea, anul iertarii; si sa nu se faca din pricina aceasta ochiul tau nemilostiv catre fratele tau cel sarac si sa-l treci cu vederea; ca acela va striga impotriva ta catre Domnul si va fi asupra ta pacat mare.
10. Da-i, da-i si imprumuturi cate-ti va cere si cit ii va trebui, si cand ii vei da, sa nu se intristeze inima ta, caci pentru aceasta te va binecuvanta Domnul Dumnezeul tau in toate lucrurile tale si in toate cate se vor lucra de mainile tale.
11. Caci nu va lipsi sarac din pamantul tau; de aceea iti si poruncesc eu: Deschide mana ta fratelui tau, saracului tau si celui lipsit din pamantul tau.
12. De ti se va vinde tie fratele tau, evreu sau evreica, sase ani sa fie rob la tine, iar in anul al saptelea sa-i dai drumul de la tine, slobod.
13. Iar cand ii vei da drumul ca sa fie slobod, sa nu-i dai drumul cu mainile goale;
14. Ci inzestreaza-l din turmele tale, din aria ta, de la teascul tau; da-i si lui din cele cu care te-a binecuvantat Domnul Dumnezeul tau.
15. Adu-ti aminte ca si tu ai fost rob in pamantul Egiptului si te-a izbavit Domnul Dumnezeul tau. Iata pentru ce iti poruncesc acestea astazi.
16. Iar daca acela iti va zice: Nu ma duc de la tine, pentru ca te iubesc pe tine si casa ta, si deci ii este bine la tine,
17. Sa iei sula si sa-i gauresti urechea lui de usor, si iti va fi rob pe vecie. Tot asa sa faci si cu roaba ta.
18. Sa nu socotesti o greutate pentru tine cand va trebui sa-i dai drumul de la tine ca sa fie slobod, caci in sase ani ti-a muncit de doua ori cat plata unui strain si te va binecuvanta Domnul Dumnezeul tau in toate cate vei face.
19. Tot intaiul nascut de parte barbateasca, ce se va naste din vitele tale cele mari si din vitele marunte ale tale, sa-l inchini Domnului Dumnezeului tau. Sa nu lucrezi cu boul tau intai-nascut si sa nu tunzi pe intaiul nascut din vitele tale marunte.
20. Inaintea Domnului Dumnezeului tau sa mananci acestea in fiecare an, tu si familia ta, la locul pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tau.
21. Dar daca va avea vreo meteahna, schiopatare, sau orbire, sau alta meteahna oarecare, sa nu-l aduci jertfa Domnului Dumnezeului tau,
22. Ci sa-l mananci in cetatile tale; atat cel necurat cit si cel curat pot sa manance din el, cum mananca o caprioara sau un cerb.
23. Numai sangele lui sa nu-l mananci, ci sa-l versi jos, ca apa”.

CAPITOLUL 16
Cele trei sarbatori mari de peste an.

1. “Sa pazesti luna Aviv si sa praznuiesti Pastile Domnului Dumnezeului tau, pentru ca in luna Aviv te-a scos Domnul Dumnezeul tau din Egipt, noaptea.
2. Sa junghii Pastile Domnului Dumnezeului tau din vite mari si din vite marunte, la locul pe care-l va alege Domnul, ca sa fie numele Lui acolo.
3. Sa nu mananci in timpul Pastilor paine dospita; sapte zile sa mananci azime, painea durerii, ca sa-ti aduci aminte de iesirea ta din pamantul Egiptului in toate zilele vietii tale, caci cu grabire ai iesit tu din pamantul Egiptului.
4. Sa nu se afle la tine aluat dospit in tot tinutul tau, timp de sapte zile, si din carnea care ai adus-o jertfa seara, in ziua intai, sa nu ramana nimic pe dimineata.
5. Tu nu pori sa junghii Pastile in vreuna din cetatile tale, pe care Domnul Dumnezeul tau ti le va da.
6. Ci numai in locul acela pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tau, ca sa ramana acolo numele Lui; sa junghii Pastile seara, la asfintitul soarelui, pe vremea cand ai iesit tu din Egipt.
7. Sa frigi si sa mananci in locul acela pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tau, iar a doua zi poti sa te intorci si sa intri in salasurile tale.
8. Sase zile sa mananci paine nedospita, iar in ziua a saptea este incheierea sarbatorii Domnului Dumnezeului tau; sa nu lucrezi in acele zile nimic, fara numai cele pentru suflet.
9. Sa numeri apoi sapte saptamani; dar sa incepi a numara cele sapte saptamani de cand se va incepe secerisul.
10. Si atunci sa savarsesti sarbatoarea saptamanilor Domnului Dumnezeului tau cu dar de bunavoie, cum iti va da mana si dupa cum vei putea, din cele cu care te-a binecuvantat Domnul Dumnezeul tau.
11. Sa te veselesti inaintea Domnului Dumnezeului tau, tu, fiul tau si fiica ta, robul tau si roaba ta, levitul din cetatile tale si strainul, orfanul si vaduva, care vor fi in mijlocul tau, in locul pe care l-a ales Domnul Dumnezeul tau, ca sa fie numele Lui acolo.
12. Adu-ti aminte ca ai fost rob in Egipt; tine dar si pazeste poruncile acestea.
13. Sarbatoarea corturilor s-o savarsesti in sapte zile, dupa ce vei aduna din aria ta si din teascul tau.
14. Si sa te veselesti in sarbatoarea ta: tu, fiul tau si fiica ta, robul tau si roaba ta, levitul si strainul, orfanul si vaduva, care sunt in cetatile tale.
15. Sapte zile sa sarbatoresti inaintea Domnului Dumnezeului tau, la locul pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tau, ca sa fie numele Lui acolo; ca te va binecuvanta Domnul Dumnezeul tau in toate roadele si in tot lucrul mainilor tale, si tu de aceea sa fii vesel.
16. De trei ori pe an sa se infatiseze toti cei de parte barbateasca inaintea Domnului Dumnezeului tau la locul pe care-l va alege El: la sarbatoarea azimelor, la sarbatoarea saptamanilor si la sarbatoarea corturilor, dar nimeni sa nu se infatiseze inaintea fetei Domnului cu mainile goale.
17. Ci fiecare sa vina cu dar in mana sa, dupa cum 1-a binecuvantat Domnul Dumnezeul tau.
18. in toate cetatile tale, pe care ti le va da Domnul Dumnezeul tau, sa-ii pui judecatori si capetenii dupa semintiile tale, ca sa judece poporul cu judecata dreapta.
19. Sa nu strici legea, sa nu cauti la fata si sa nu iei mita, ca mita orbeste ochii inteleptilor si stramba pricinile drepte.
20. Cauta dreptate si iar dreptate, ca sa traiesti si sa stapanesti pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l da.
21. Sa nu-ti sadesti dumbrava de orice fel de copaci imprejurul jertfelnicului pe care-l vei zidi Domnului Dumnezeului tau.
22. Si sa nu-ti ridici stalpi idolesti, care sunt urati de Domnul Dumnezeul tau”.

CAPITOLUL 17
Idolatrii. Judecatorii. Regii.

l. Sa nu aduci jertfa Domnului Dumnezeului tau bou sau oaie cu meteahna, sau cu betesug, caci aceasta este uraciune inaintea Domnului Dumnezeului tau.
2. De se va afla la tine, in vreuna din cetatile tale, pe care ti le va da Domnul Dumnezeul tau, barbat sau femeie, care sa fi facut rau inaintea ochilor Domnului Dumnezeului tau, calcand legamantul Lui,
3. Si se va duce si se va apuca sa slujeasca altor dumnezei si se va inchina acelora, sau soarelui, sau lunii, sau la toata ostirea cereasca, ceea ce eu n-am poruncit;
4. Si ti se va vesti si vei auzi aceasta, sa cercetezi bine si de se va adeveri aceasta si se va fi facut uraciunea aceasta in Israel,
5. Sa scoti pe barbatul acela sau pe femeia aceea care au facut raul acesta la portile tale si sa-i ucizi cu pietre.
6. Cel osandit la moarte sa moara dupa spusele a doi sau trei martori; iar pe spusa unui singur martor sa nu fie osandit nimeni la moarte.
7. Mana martorilor sa se ridice asupra lui, ca sa-l ucida inaintea tuturor, si apoi sa se ridice mana a tot poporul. Pierde deci raul din mijlocul tau.
8. Daca in vreo pricina oarecare iti va fi greu de ales intre sange si sange, intre judecata si judecata, intre batai si batai si in cetatile tale parerile vor fi impartite, atunci scoala si du-te la locul pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tau, ca sa-I fie numele acolo,
9. Si vino la preoti, la leviti si la judecatorul care va fi in zilele acelea si intreaba-i, iar ei iti vor spune cum sa judeci.
10. Fa dupa Cuvantul ce-ti vor spune ei in locul pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tau, ca sa fie chemat numele Lui acolo si sileste-te sa implinesti tot ceea ce te vor invata ei,
11. Dupa legea pe care te vor invata ei si dupa hotararea ce-ti vor spune-o sa faci si sa nu te abati nici la dreapta, nici la stanga de la cele ce-li vor spune ei.
12. Iar cine se va purta asa de indaratnic, incat sa nu asculte pe preotul care sta acolo la slujba inaintea Domnului Dumnezeului tau, sau pe judecatorul care va fi in zilele acelea, unul ca acela sa moara.
13. Pierde deci raul din Israel si va auzi tot poporul si se va teme si nu se va mai purta in viitor cu indaratnicie.
14. Cand vei ajunge tu in pamantul ce ti-l da Domnul Dumnezeul tau si-l vei lua in stapanire si te vei aseza in el si vei zice: Imi voi pune rege peste mine, ca celelalte popoare, care sunt imprejurul meu,
15. Atunci sa-ti pui rege peste tine pe acela pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tau: dintre fratii tai sa-ti pui rege peste tine; nu vei putea sa pui rege peste tine un strain, care nu este din fratii tai.
16. Dar sa nu-si inmulteasca acela caii si sa nu intoarca pe popor in Egipt, pentru ca sa-si inmulteasca el caii, caci Domnul v-a zis: Sa nu va mai intoarceri pe calea aceasta.
17. Sa nu-si inmulteasca femeile, ca sa nu se razvrateasca inima lui, si nici argintul si aurul lui sa nu si-l inmulteasca peste masura.
18. Caci, cand se va sui pe scaunul regatului sau, trebuie sa-si scrie pentru sine cartea legii acesteia din cartea care se afla la preotii levitilor,
19. Si sa fie aceasta la el si el sa o citeasca in toate zilele vietii sale, ca sa invete a se teme de Domnul Dumnezeul sau si sa se sileasca a implini toate cuvintele legii acesteia si toate hotararile acestea,
20. Ca sa nu se ingamfe inima lui fata de fratii lui si ca sa nu se abata el de la lege nici la dreapta, nici la stanga, ci ca sa fie el si fiii lui zile multe la domnie in Israel”.

CAPITOLUL 18
Drepturile preotilor. Vraji. Mesia.

1. “Preotii, levitii si toata semintia lui Levi nu va avea parte si mostenire cu Israel; acestia sa se hraneasca cu jertfele Domnului si cu partea Lui;
2. Iar mostenire nu va avea el intre fratii sai, caci Domnul insusi este mostenirea lui, precum i-a grait El.
3. Iata ce sa se dea preotilor de la popor: cei ce aduc ca jertfa boi sau oi sa dea preotului spata, falcile si stomacul.
4. De asemenea parga de la graul tau, de la vinul tau si de la untdelemnul tau, parga de lana de la oile tale sa i-o dai lui,
5. Ca pe el 1-a ales Domnul Dumnezeul tau din toate semintiile tale, ca sa stea inaintea Domnului Dumnezeului tau si sa slujeasca intru numele Domnului, el si fiii lui in toate zilele.
6. De va pleca levitul din una din cetatile tale, din tot pamantul fiilor lui Israel, unde locuieste, si va veni, dupa dorinta sufletului sau, la locul ce 1-a ales Domnul,
7. Si va sluji in numele Domnului Dumnezeului tau, ca toti fratii sai leviti care stau inaintea Domnului,
8. Sa se foloseasca de aceeasi parte ca si ceilalti, pe langa cele primite din vanzarea mostenirii parintesti.
9. Cand vei intra tu in pamantul ce ti-l da Domnul Dumnezeul tau, sa nu te deprinzi a face uraciunile pe care le fac popoarele acestea.
10. Sa nu se gaseasca la tine de aceia care trec pe fiul sau fiica lor prin foc, nici prezicator, sau ghicitor, sau vrajitor, sau fermecator,
11. Nici descantator, nici chemator de duhuri, nici mag, nici de cei ce graiesc cu mortii.
12. Caci uraciune este inaintea Domnului tot cel ce face acestea, si pentru aceasta uraciune ii izgoneste Domnul Dumnezeul tau de la fata ta.
13. Iar tu fii fara prihana inaintea Domnului Dumnezeului tau;
14. Caci popoarele acestea, pe care le izgonesti tu, asculta de ghicitori si de prevestitori, iar tie nu-ti ingaduie aceasta Domnul Dumnezeul tau.
15. Prooroc din mijlocul tau si din fratii tai, ca si mine, iti va ridica Domnul Dumnezeul tau: pe Acela sa-L ascultati.
16. Ca tu la Horeb, in ziua adunarii, ai cerut de la Domnul Dumnezeul tau si ai zis: Sa nu mai aud glasul Domnului Dumnezeului meu si focul acesta mare sa nu-l mai vad, ca sa nu mor.
17. Atunci mi-a zis Domnul: Bine este ceea ce ti-au spus ei.
18. Eu le voi ridica Prooroc din mijlocul fratilor lor, cum esti tu, si voi pune cuvintele Mele in gura Lui si El le va grai tot ce-I voi porunci Eu.
19. Iar cine nu va asculta cuvintele Mele, pe care Proorocul Acela le va grai in numele Meu, aceluia ii voi cere socoteala.
20. Iar proorocul care va indrazni sa graiasca in numele Meu ceea ce nu i-am poruncit Eu sa graiasca, si care va grai in numele altor dumnezei, pe un astfel de prooroc sa-l dati mortii.
21. De vei zice in inima ta: Cum vom cunoaste Cuvantul pe care nu-l graieste Domnul?
22. Daca proorocul vorbeste in numele Domnului, dar Cuvantul acela nu se va implini si nu se va adeveri, atunci nu graieste Domnul Cuvantul acela, ci-l graieste proorocul din indrazneala lui; nu te teme de el”.

CAPITOLUL 19
Cetatile de scapare. Pedeapsa martorilor mincinosi.

l. “Cand Domnul Dumnezeul tau va pierde pe popoarele al caror pamant ti-l da tie Domnul Dumnezeul tau, si tu vei intra in mostenirea lor si te vei aseza in cetatile lor si in casele lor,
2. Atunci sa-ti alegi trei cetati in tara ta pe care Domnul Dumnezeul tau ti-o da in stapanire.
3. Sa-ti faci drum si sa imparti in trei parti tot pamantul tau pe care ti-l da Domnul Dumnezeul tau de mostenire. Acelea vor sluji ca loc de scapare oricarui ucigas.
4. Si iata care ucigas va fugi acolo si va trai: cel ce va ucide pe aproapele sau fara voie si fara sa-i fi fost vrajmas nici cu o zi, nici cu doua inainte;
5. Cel ce se va duce cu aproapele sau in padure sa taie lemne si, invartind mana sa cu toporul, ca sa taie un copac, va sari toporul din coada si va lovi pe aproapele si acela va muri, acesta sa fuga in una din aceste cetati ale tale, spre a scapa cu viata,
6. Ca razbunatorul sangelui, in aprinderea inimii lui, sa nu se manie pe ucigas si sa nu-l ajunga pe acesta, daca va fi lung drumul, si sa nu-l ucida, intrucat nu este vinovat de moarte, pentru ca nu i-a fost vrajmas nici cu o zi, nici cu doua inainte.
7. De aceea ti-am dat eu porunca si ti-am zis: Alege-ti trei cetati.
8. Iar cand Domnul Dumnezeul tau va largi hotarele tale, dupa cum S-a jurat parintilor tai, si iti va da tot pamantul pe care a fagaduit sa-l dea parintilor tai,
9. Daca te vei sili sa implinesti toate poruncile acestea, pe care ti le spun eu astazi, si vei iubi pe Domnul Dumnezeul tau si vei umbla in caile Lui in toate zilele, atunci la aceste trei cetati sa mai adaugi inca trei cetati,
10. Ca sa nu se verse sangele nevinovatului in pamantul tau pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l da de mostenire si sa nu ai asupra ta vina de sange.
11. Iar daca cineva din ai tai va fi dusman aproapelui tau si-l va pandi si va sari la acela si-l va ucide si apoi va fugi in una din cetatile acestea,
12. Batranii cetatii lui sa trimita ca sa-l ia de acolo si sa-l dea in mainile razbunatorului sangelui, ca sa moara.
13. Sa nu-l crute pe unul ca acela ochiul tau. Spala pe Israel de sangele nevinovat si va fi bine.
14. Sa nu muti hotarul aproapelui tau, pe care l-au asezat stramosii mosiei tale, care ti s-a cuvenit in pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l da in stapanire.
15. Nu ajunge numai un martor pentru a vadi pe cineva de vreo vina sau de vreo nelegiuire sau de vreun pacat de care s-ar fi facut vinovat, ci orice pricina sa se dovedeasca prin spusa a doi sau trei martori.
16. De se va ridica asupra cuiva martor nedrept, invinuindu-l de nelegiuire,
17. Amandoi oamenii acestia intre care este pricina sa se infatiseze inaintea Domnului, la preot sau la judecatorii care vor fi in zilele acelea.
18. Si judecatorii sa cerceteze bine si, daca martorul acela va fi martor mincinos si va fi marturisit stramb asupra fratelui sau,
19. Sa-i faceti ceea ce voise sa faca el fratelui sau. Si asa sa starpesti raul din mijlocul tau;
20. Si vor auzi si ceilalti si se vor teme si nu se vor apuca sa mai faca in mijlocul tau acest rau.
21. Sa nu-l crute ochiul tau, ci sa ceri suflet pentru suflet, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mana pentru mana, picior pentru picior. Cu raul pe care il va face cineva-aproapelui sau, cu acela trebuie sa i se plateasca”.

CAPITOLUL 20
Legi pentru razboi.

l. “Cand vei iesi la razboi impotriva dusmanului tau si vei vedea cai, carute si oameni mai multi decat ai tu, sa nu te temi de ei, caci cu tine este Domnul Dumnezeul tau, Care te-a scos din pamantul Egiptului.
2. Iar cand veti fi aproape de lupta, sa vina preotul si sa vorbeasca poporului si sa-i spuna:
3. Asculta, Israele, voi astazi intrati in lupta cu dusmanii vostri; sa nu slabeasca inima voastra, nu va temeti, nu va tulburati, nici nu va inspaimantati de ei.
4. Ca Domnul Dumnezeul vostru merge cu voi, ca sa se lupte pentru voi cu dusmanii vostri si sa va izbaveasca.
5. Capeteniile ostirii inca sa graiasca poporului si sa zica: Cel ce si-a zidit casa noua si n-a sfintit-o, acela sa iasa si sa se intoarca la casa sa, ca sa nu moara in batalie si sa nu i-o sfinteasca altul.
6. Cel ce si-a sadit vie si n-a mancat din ea, acela sa iasa si sa se intoarca la casa sa, ca sa nu moara in batalie si ca sa nu se foloseasca altul de ea.
7. Cel ce s-a logodit cu femeie si n-a luat-o, acela sa iasa si sa se intoarca la casa sa, ca sa nu moara in batalie si ca sa nu o ia altul.
8. Ba capeteniile ostirii sa mai spuna poporului si sa zica: Cine este fricos si putin la suflet, acela sa iasa si sa se intoarca acasa, ca sa nu faca fricoase si inimile fratilor lui, cum este inima lui.
9. Si dupa ce capeteniile ostirii vor ispravi de spus poporului toate acestea, atunci sa se puna capeteniile de razboi ca povatuitori ai poporului.
10. Cand te vei apropia de cetate ca s-o cuprinzi, fa-i indemnare de pace.
11. De se va invoi sa primeasca pacea cu tine si-ti va deschide portile, atunci tot poporul ce se va gasi in ea iti va plati bir si-ti va sluji.
12. Iar de nu se va invoi cu tine la pace si va duce razboi cu tine, atunci s-o inconjuri.
13. Si cand Domnul Dumnezeul tau o va da in mainile tale, sa lovesti cu ascutisul sabiei pe toti cei de parte barbateasca din ea.
14. Numai femeile si copiii, vitele si tot ce este in cetate, toata prada ei sa o iei pentru tine si sa te folosesti de prada vrajmasilor tai, pe care ti i-a dat Domnul Dumnezeul tau in mana.
15. Asa sa faci cu toate cetatile care sunt foarte departe de tine si care nu sunt din cetatile popoarelor acestora.
16. Iar in cetatile popoarelor acestora pe care Domnul Dumnezeul tau ti le da in stapanire, sa nu lasi in viata nici un suflet;
17. Ci sa-i dai blestemului: pe Hetei si pe Amorei, pe Canaanei si Ferezei, pe Hevei, pe Iebusei si pe Gherghesei, precum ti-a poruncit Domnul Dumnezeul tau,
18. Ca sa nu va invete aceia sa faceti aceleasi uraciuni pe care le-au facut ei pentru dumnezeii lor si ca sa nu gresiti inaintea Domnului Dumnezeului vostru.
19. De veti tine multa vreme inconjurata vreo cetate, ca s-o cuprinzi si s-o iei, sa nu strici pomii ei cu securea, ci sa te hranesti din ei si sa nu-i dobori la pamant. Copacul de pe camp este el oare om ca sa se ascunda de tine dupa intaritura?
20. Iar copacii pe care-i stii ca nu-ti aduc nimic de hrana poti sa-i strici si sa-i tai, ca sa-ti faci intarituri impotriva cetatii care poarta cu tine razboi, pana o vei supune”.

CAPITOLUL 21
Omorul necunoscut. Casatoria cu femei robite. Dreptul celui intai-nascut.

l. “Daca in pamantul pe care ti-l da in stapanire Domnul Dumnezeul tau se va gasi om ucis, zacand in camp, si nu se va sti cine l-a ucis,
2. Sa iasa batranii tai si judecatorii tai si sa masoare ce departare este de la cel ucis pana la orasele dimprejur.
3. Si batranii cetatii aceleia, care va fi mai aproape de cel ucis, sa ia o juninca ce n-a fost pusa la munca si n-a purtat jug,
4. Si batranii cetatii aceleia sa duca aceasta juninca la apa curgatoare, intr-un loc care n-a fost arat, nici semanat, si sa junghie juninca acolo in apa cea curgatoare.
5. Apoi sa vina preotii, fiii levitilor, ca pe ei i-a ales Domnul Dumnezeul tau sa-I slujeasca si sa binecuvanteze in numele Lui si dupa Cuvantul lor se hotaraste orice lucru indoielnic si toata vatamarea pricinuita.
6. Si toti batranii cetatii aceleia, care sunt mai aproape de cel ucis, sa-si spele mainile deasupra capului junincii celei junghiate in rau
7. Si sa graiasca si sa spuna: “Mainile noastre n-au varsat sangele acesta si ochii nostri n-au vazut;
8. Iarta pe poporul Tau Israel, pe care Tu, Doamne, l-ai rascumparat din pamantul Egiptului si nu lasa poporului Tau Israel acest sange nevinovat!” Si se vor curati de sange.
9. Asa sa speli tu sangele nevinovat de la tine, daca vrei sa faci cele bune si drepte inaintea ochilor Domnului Dumnezeului tau.
10. Cand vei iesi la razboi impotriva vrajmasilor tai si Domnul Dumnezeul tau ti-i va da in mainile tale si-i vei lua in robie,
11. Si vei vedea printre robi femeie frumoasa la chip si o vei iubi si vei vrea s-o iei de sotie,
12. S-o aduci in casa ta, sa-si tunda capul sau, sa-si taie unghiile,
13. Sa-si dezbrace de pe ea haina sa de robie, sa locuiasca in casa ta si sa-si planga pe tatal sau si pe mama sa timp de o luna; iar dupa aceea vei intra la ea, ca sa fii barbatul ei si ea sa-ti fie femeie.
14. Iar daca ea in urma nu-ti va mai placea, sa-i dai drumul sa se duca unde va vrea, dar sa n-o vinzi pe argint si sa n-o prefaci in roaba, pentru ca ai umilit-o.
15. De va avea cineva doua femei, una iubita si una neiubita si atat cea iubita cit si cea neiubita ii vor naste copii si intaiul nascut va fi al celei neiubite,
16. Acela, la impartirea averii sale intre fiii sai, nu poate sa dea fiului femeii iubite intaietate inaintea fiului intai-nascut din cea neiubita,
17. Ci sa cunoasca de intai-nascut pe fiul celei neiubite si sa-i dea acestuia parte indoita din toate cate va avea, ca acesta este parga puterii lui si al lui este dreptul de intai-nascut.
18. De va avea cineva fecior rau si nesupus, care nu asculta de vorba tatalui sau si de vorba mamei sale si acestia l-au pedepsit, dar el tot nu-i asculta,
19. Sa-l ia tatal lui si mama lui si sa-l duca la batranii cetatii lor si la poarta acelei cetati si catre preotii cetatii lor sa zica:
20. Acest fiu al nostru este rau si neascultator, nu asculta de Cuvantul nostru si este lacom si betiv”.
21. Atunci toti oamenii cetatii lui sa-l ucida cu pietre si sa-l omoare. Si asa sa starpesti raul din mijlocul tau si toti Israelitii vor auzi si se vor teme.
22. De se va gasi la cineva vinovatie vrednica de moarte si va fi omorat, spanzurat de copac,
23. Trupul lui sa nu ramana peste noapte spanzurat de copac, ci sa-l ingropi tot in ziua aceea, caci blestemat este inaintea Domnului tot cel spanzurat pe lemn si sa nu spurci pamantul tau pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l da mostenire”.

CAPITOLUL 22
Porunci felurite.

1. “Cand vei vedea boul fratelui tau sau oaia lui ratacite pe camp; sa nu treci pe langa ele, ci sa le intorci fratelui tau.
2. Dar daca fratele tau nu va fi aproape de tine sau nu-l cunosti, sa le duci la casa ta si sa sada la tine pana le va cauta fratele tau si atunci sa i le dai.
3. Asa sa faci si cu asinul lui, asa sa faci si cu haina lui, asa sa faci si cu orice lucru pierdut al fratelui tau pe care el il va pierde si tu il vei gasi; de la aceasta nu te poti da la o parte.
4. Cand vei vedea asinul fratelui tau sau boul lui cazuti in drum, sa nu-i lasi, ci sa-i ridici impreuna cu el.
5. Femeia sa nu poarte vesminte barbatesti, nici barbatul sa nu imbrace haine femeiesti, ca tot cel ce face aceasta, uraciune este inaintea Domnului Dumnezeului tau.
6. Daca in cale, in vreun copac sau pe pamant, vei gasi cuib de pasare cu pui sau cu oua si mama lor va fi sezand pe pui sau pe oua, sa nu iei mama impreuna cu puii;
7. Mamei da-i drumul, iar puii ia-i pentru tine ca sa-ti fie bine si sa se inmulteasca zilele tale.
8. De vei zidi casa noua, sa faci aparatoare pe marginea acoperisului tau, ca sa nu aduci sange asupra casei tale cand va cadea cineva de pe ea.
9. Sa nu semeni via ta cu doua feluri de seminte, ca sa nu-ti faci blestemata strangerea semintelor, pe care tu le semeni impreuna cu roadele viei tale.
10. Sa nu ari cu un bou si cu un asin.
11. Sa nu te imbraci cu haina facuta din doua feluri de fire: de lana si de in.
12. Fa-ti ciucuri in cele patru colturi ale mantiei tale cu care te acoperi.
13. De isi va lua cineva femeie si va intra la dansa,
14. Iar apoi o va uri si va ridica asupra ei invinuiri de lucruri urate, va imprastia zvon rau despre ea si va zice: Am luat femeia aceasta si am intrat la ea si n-am gasit la ea feciorie,
15. Atunci tatal fetei si mama ei sa ia si sa duca semnele fecioriei fetei la batranii cetatii, in poarta;
16. Si tatal fetei sa zica batranilor: Am dat pe fiica mea de femeie acestui om si acum el a urat-o,
17. Si iata ridica asupra ei invinuiri de lucruri urate, zicand: N-am gasit feciorie la fiica ta; dar iata semnele fecioriei fiicei mele. Si sa intinda haina inaintea batranilor cetatii.
18. Atunci batranii acelei cetati sa ia pe barbat si sa-l pedepseasca;
19. Sa puna asupra lui gloaba de o suta de sicli de argint si sa-i dea tatalui fetei, pentru ca a starnit zvonuri rele despre o fata israelita; ea insa sa-i ramana femeie si el sa nu se poata desparti de ea toata viata lui.
20. Iar daca cele spuse vor fi adevarate si nu se va gasi feciorie la fata,
21. Atunci fata sa fie adusa la usa casei tatalui ei si locuitorii cetatii ei sa o ucida cu pietre si sa o omoare, pentru ca a facut lucru de rusine in Israel, desfranandu-se in casa tatalui sau. Si asa sa starpesti raul din mijlocul tau.
22. De se va gasi cineva dormind cu femeie maritata, pe amandoi sa-i dati mortii: si barbatul, care a dormit cu femeia si femeia. Si asa sa starpesti raul din Israel.
23. De va fi vreo fata tanara, logodita cu barbat si cineva o va intalni in cetate si se va culca cu dansa,
24. Sa-i aduceti pe amandoi la poarta cetatii aceleia si sa-i ucideti cu pietre: pe fata pentru ca n-a tipat in cetate, iar pe barbat pentru ca a necinstit pe femeia aproapelui sau. Si asa sa starpesti raul din mijlocul tau.
25: Daca vreun barbat va intalni la camp o fata logodita si, prinzand-o, se va culca cu ea, sa-l ucideti numai pe barbatul care s-a culcat cu ea;
26. Iar fetei sa nu-i faci nimic. Asupra fetei nu este vina de moarte, caci aceasta este tot una ca si cum cineva s-ar ridica asupra aproapelui sau si l-ar omori;
27. Pentru ca el a intalnit-o in camp si, desi fata logodita va fi strigat, n-a avut cine s-o scape.
28. De se va intalni cineva cu o fata nelogodita si o va prinde si se va culca cu ea si vor fi prinsi,
29. Atunci cel ce s-a culcat cu ea sa dea tatalui fetei cincizeci de sicli de argint, iar ea sa-i fie nevasta, pentru ca a necinstit-o; toata viata lui sa nu se poata desparti de ea.
30. Nimeni sa nu ia de sotie pe femeia tatalui sau si sa ridice marginea hainei tatalui sau”.

CAPITOLUL 23.
Cei ce sunt primiti in adunarea Domnului.

l. “Scopitul si famenul sa nu intre in obstea Domnului.
2. Fiul femeii desfranate sa nu intre in obstea Domnului.
3. Amonitul si Moabitul sa nu intre in obstea Domnului; nici al zecelea neam al lor in veci sa nu intre in obstea Domnului,
4. Pentru ca nu v-au intampinat cu paine si cu apa in cale, cand veneati din Egipt, si pentru ca ei au platit impotriva ta pe Valaam, fiul lui Beor, din Petorul Mesopotamiei, ca sa va blesteme.
5. Dar Domnul Dumnezeul tau n-a voit sa asculte pe Valaam si a prefacut Domnul Dumnezeul tau blestemul lui in binecuvantare pentru tine, pentru ca Domnul Dumnezeul tau te iubeste.
6. Sa nu le doresti pace si fericire in toate zilele tale, in veci.
7. Sa nu-ti fie scarba de edomit caci acesta iti este frate. Sa nu-ti fie scarba de egiptean, ca ai fost strain in pamantul lui.
8. Copiii ce se vor naste acestora in al treilea neam pot intra in obstea Domnului.
9. Cand vei iesi cu razboi asupra dusmanilor tai, fereste-te de tot ce este rau.
10. De va fi careva din ai tai necurat de ceea ce i s-a intamplat noaptea, acela sa iasa afara din tabara si sa nu intre in tabara,
11. Ci, dupa ce se va face seara, sa-si spele trupul cu apa si dupa asfintitul soarelui sa intre in tabara.
12. Sa ai afara din tabara loc si acolo sa iesi afara.
13. Afara de uneltele tale, sa mai ai si o lopata si, cand vei vrea sa iesi cu scaunul afara din tabara, sa sapi o groapa si apoi sa ingropi cu ea necurateniile tale;
14. Ca Domnul Dumnezeul tau umbla prin tabara ta, ca sa te izbaveasca si sa-ti dea pe vrajmasii tai in mainile tale; de aceea tabara ta sa fie sfanta, ca sa nu vada El la tine ceva de rusine si sa Se departeze de la tine.
15. Sa nu dai pe rob in mainile stapanului sau, cand acela va fugi de la Stapanul sau la tine;
16. Lasa-l sa traiasca la tine, lasa-l sa locuiasca in mijlocul vostru, in locul ce-si va alege, in una din cetatile tale unde-i va place; dar sa nu-l stramtorezi.
17. Sa nu fie desfranata din fiicele lui Israel, nici desfranat din fiii lui Israel.
18. Castigul de la desfranata si pretul de pe caine sa nu-l duci in casa Domnului Dumnezeului tau pentru implinirea oricarei fagaduinte, caci si unul si altul sunt uraciune inaintea Domnului Dumnezeului tau.
19. Sa nu dai cu camata fratelui tau nici argint, nici paine, nici nimic din cate se pot da cu camata.
20. Celui de alt neam sa-i dai cu camata; iar fratelui tau sa nu-i dai cu camata, ca Domnul Dumnezeul tau sa te binecuvanteze intru toate cate se fac de mainile tale in pamantul in care mergi ca sa-l iei in stapanire.
21. De vei da fagaduinta Domnului Dumnezeului tau, sa nu intarzii a o implini, caci Domnul Dumnezeul tau o va cere de la tine si pacat vei avea asupra ta.
22. Iar de n-ai dat fagaduinta, nu va fi pacat asupra ta.
23. Ceea ce a iesit din gura ta sa pazesti si sa implinesti fagaduinta pe care tu ai facut-o de buna voie Domnului Dumnezeului tau, si de care ai grait cu gura ta.
24. De vei intra in via aproapelui tau, poti sa mananci poama pana ce te vei satura, dar in panerul tau sa nu pui.
25. Si cand vei intra in graul aproapelui tau, rupe spice cu mainile tale, iar secera sa n-o pui in ogorul aproapelui tau”.

CAPITOLUL 24
Legiuiri casnice.

1. “De va lua cineva femeie si se va face barbat ei, dar ea nu va afla bunavointa in ochii lui, pentru ca va gasi el ceva neplacut la ea, si-i va scrie carte de despartire, i-o va da la mana si o va slobozi din casa sa,
2. Iar ea va iesi si, ducandu-se, se va marita cu alt barbat.
3. Dar daca si acest din urma barbat o va uri si-i va scrie carte de despartire si i-o va da la mana si o va slobozi din casa sa, sau va muri acest din urma barbat al ei, care a luat-o de sotie,
4. Barbatul ei cel dintai care a lasat-o nu o poate lua iar de sotie, dupa ce a fost intinata, ca aceasta este uraciune inaintea Domnului Dumnezeului tau; sa nu intinezi pamantul, pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l da de mostenire.
5. Daca cineva si-a luat femeie de curand, sa nu se duca la razboi si sa nu i se puna nici o sarcina; lasa-l sa ramana slobod la casa sa timp de un an, sa veseleasca pe femeia sa pe care a luat-o.
6. Nimeni sa nu ia zalog piatra de deasupra sau cea de dedesubt a rasnitei, ca ar insemna ca iei zalog insasi viata cuiva.
7. De se va afla ca cineva a furat pe vreunul din fratii sai, din fiii lui Israel si, facandu-l rob, l-a vandut, sa fie omorat talharul acela si sa starpesti raul din mijlocul tau.
8. Fii atent cu tine la boala leprei, pazeste foarte bine toata legea care te invata preotii cei din leviti, si impliniti cu sfintenie ceea ce le-am poruncit eu.
9. Adu-ti aminte ce a facut Domnul Dumnezeul tau Mariamei pe drum, cand veneati voi din Egipt.
10. De vei da aproapelui tau ceva imprumut, sa nu te duci in casa lui ca sa iei zalog de la el;
11. Stai in ulita, si acela caruia i-ai dat imprumut sa-ti scoata zalog in ulita.
12. Iar daca acela va fi om sarac, sa nu te culci, avand la tine zalogului;
13. Ci sa-i intorci zalogul la asfintitul soarelui, ca sa se culce in haina sa si sa te binecuvanteze; aceasta ti se va socoti ca o fapta buna inaintea Domnului Dumnezeului tau.
14. Sa nu nedreptatesti pe cel ce munceste cu plata, pe sarac si pe cel lipsit dintre fratii tai sau dintre strainii care sunt in pamantul tau si in cetatile tale.
15. Ci sa dai plata in aceeasi zi si sa nu apuna soarele inainte de aceasta, ca el este sarac si sufletul lui asteapta aceasta plata; ca sa nu strige el asupra ta catre Domnul si sa nu ai pacat.
16. Parintii sa nu fie pedepsiti cu moartea pentru vina copiilor si nici copiii sa nu fie pedepsiti cu moartea pentru vina parintilor; ci fiecare sa fie pedepsit cu moartea pentru pacatul sau.
17. Sa nu judeci stramb pe strain, pe orfan si pe vaduva, si vaduvei sa nu-i iei haina zalog.
18. Adu-ti aminte ca si tu ai fost rob in Egipt si Domnul Dumnezeul tau te-a izbavit de acolo, de aceea iti si poruncesc eu sa faci aceasta.
19. Cand vei secera holda in tarina ta si vei uita vreun snop in tarina, sa nu te intorci sa-l iei, ci lasa-l sa ramana al strainului, saracului, orfanului si vaduvei, ca Domnul Dumnezeul tau sa te binecuvanteze intru toate lucrurile mainilor tale.
20. Cand vei scutura maslinul tau, sa nu te intorci sa culegi ramasitele, ci lasa-le strainului, orfanului si vaduvei”.
21. Cand vei strange roadele viei tale, sa nu aduni ramasitele, ci lasa-le strainului, orfanului si vaduvei.
22. Adu-ti aminte ca si tu ai fost rob in pamantul Egiptului si de aceea iti poruncesc eu sa faci aceasta”.

CAPITOLUL 25
Masuri de paza.

l. “De va fi neintelegere intre oameni, sa fie adusi la judecata si sa fie judecati; celui drept sa i se dea dreptate, iar cel vinovat sa se osandeasca.
2. Daca celui vinovat i se va cuveni bataie, sa porunceasca judecatorii sa fie pus jos si sa fie batut inaintea lor, dupa masura vinovatiei lui.
3. I se pot da pana la patruzeci de lovituri, iar nu mai mult, ca nu cumva fratele tau, din pricina multelor lovituri, sa fie schilodit inaintea ochilor tai.
4. Sa nu legi gura boului care treiera.
5. De vor trai fratii impreuna si unul din ei va muri, fara sa aiba fiu, femeia celui mort sa nu se marite in alta parte dupa strain, ci cumnatul ei sa intre la ea, sa si-o ia sotie si sa traiasca cu ea.
6. Intaiul nascut pe care-l va naste ea sa poarte numele fratelui lui cel mort, pentru ca numele acestuia sa nu se stearga din Israel.
7. Iar daca el nu va voi sa ia pe cumnata sa, aceasta sa se duca la poarta cetatii, inaintea batranilor si sa zica: Cumnatul meu nu vrea sa pastreze numele fratelui sau in Israel, nevrand sa se casatoreasca cu mine.
8. Iar batranii cetatii lui sa-l cheme si sa-l sfatuiasca si, daca el se va ridica si va zice: Nu vreau s-o iau,
9. Atunci cumnata lui sa se duca la el acolo, in fata batranilor, sa-i dezlege sandaua din piciorul lui, sa-l scuipe in obraz si sa zica: Asa se cuvine omului care nu vrea sa zideasca fratelui sau casa in Israel.
10. Si casa acestuia se va numi in Israel casa descultului.
11. De se vor bate intre dansii niste barbati, si femeia unuia din ei se va duce ca sa scoata pe barbatul sau din mana celui ce-l bate si, intinzandu-si ea mana, va apuca pe acesta de partile lui rusinoase,
12. Sa i se taie mana ei si sa nu o crute ochiul tau.
13. Sa nu ai in saculetul tau doua feluri de greutati pentru cumpana: unele mai mari si altele mai mici.
14. In casa ta sa nu ai doua feluri de efa: una mai mare si alta mai mica.
15. Greutatile pentru cumpana ta sa fie adevarate si drepte si efa ta sa fie adevarata si dreapta, ca sa se inmulteasca zilele tale pe pamantul pe care ti-l da Domnul Dumnezeul tau de mostenire;
16. Ca uraciune este inaintea Domnului Dumnezeului tau tot cel ce face strambatate.
17. Adu-ti aminte cum s-a purtat cu tine Amalec pe drum, cand veneati voi din Egipt,
18. Si cum te-a intampinat el in cale si a ucis in urma ta pe toti cei slabiti, cand erai ostenit si obosit, netemandu-se de Dumnezeu.
19. Asadar, cand Domnul Dumnezeul tau te va linisti de toti vrajmasii tai, din toate partile, in pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l da mostenire ca sa-l stapanesti, sa stergi pomenirea lui Amalec de sub cer. Nu uita aceasta”.

CAPITOLUL 26
Parga roadelor.

l. Cand vei intra in pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l da mostenire, si-l vei lua in stapanire si te vei aseza pe el,
2. Sa iei parga tuturor roadelor pamantului ce vei lua tu din pamantul tau pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l da, sa le pui in paner si sa te duci la locul acela pe care Domnul Dumnezeul tau il va alege ca sa-i fie acolo numele Lui;
3. Sa mergi la preotul care va fi in zilele acelea si sa-i zici: Astazi marturisesc inaintea Domnului Dumnezeului tau ca am intrat in acel pamant pentru care Domnul S-a jurat parintilor nostri sa ni-l dea noua.
4. Iar cand preotul va lua panerul din mana ta si-l va pune inaintea jertfelnicului Domnului Dumnezeului tau,
5. Tu sa raspunzi si sa zici inaintea Domnului Dumnezeului tau: Tatal meu a fost un arameian pribeag, s-a dus in Egipt, s-a asezat acolo cu putinii oameni ai sai si acolo s-a ridicat din el popor mare, puternic si mult la numar.
6. Dar Egiptenii s-au purtat rau cu noi si ne-au stramtorat si ne-au silit la munci grele.
7. De aceea am strigat noi catre Domnul Dumnezeul parintilor nostri; iar Domnul a auzit strigarea noastra, a vazut nenorocirea noastra, muncile noastre si impilarea noastra.
8. Si ne-a scos Domnul din Egipt, singur cu puterea Lui cea mare, cu mana tare si cu brat inalt, cu infricosare mare, cu semne si minuni;
9. Si ne-a adus in locul acesta si ne-a dat pamantul acesta, tara in care curge lapte si miere.
10. Acum iata am adus parga roadelor din pamantul pe care Tu, Doamne, mi l-ai dat din pamantul unde curge lapte si miere. Sa pui roadele acelea inaintea Domnului Dumnezeului tau, sa te inchini inaintea Domnului Dumnezeului tau
11. Si sa te veselesti de toate bunatatile ce Domnul Dumnezeul tau ti-a dat tie si casei tale; dar sa se veseleasca si levitul si strainul care va fi la tine.
12. Iar cand vei osebi toate zeciuielile din roadele pamantului tau in anul al treilea, care este anul zeciuielii, si le vei da levitului, strainului, orfanului si vaduvei, ca sa manance acestia in locasurile tale si sa se sature,
13. Atunci sa zici inaintea Domnului Dumnezeului tau: Am osebit din casa mea cele sfinte si le-am dat levitului, strainului, orfanului si vaduvei, dupa toate poruncile Tale pe care mi le-ai dat Tu mie; n-am calcat poruncile Tale, nici nu le-am uitat;
14. N-am mancat din ele in intristarea mea, nici nu le-am osebit in necuratenie, nici n-am dat din ele cu prilejul vreunui mort, ci m-am supus glasului Domnului Dumnezeului meu si am implinit tot ce mi-ai poruncit Tu.
15. Cauta deci din locasul Tau cel sfant, din ceruri, si binecuvinteaza pe poporul Tau, Israel, si pamantul pe care ni l-ai dat noua, dupa cum Te-ai jurat parintilor nostri, ca sa ne dai pamantul in care curge lapte si miere.
16. In ziua aceasta iti porunceste Domnul Dumnezeul tau sa implinesti toate hotararile si randuielile acestea; sa le pazesti si sa le implinesti din toata inima ta si din tot sufletul tau.
17. Astazi ai marturisit tu Domnului ca El va fi Dumnezeul tau si ca tu vei umbla in caile Lui si vei pazi hotararile Lui, poruncile Lui si legile Lui si vei asculta glasul Lui.
18. Si Domnul ti-a fagaduit astazi ca tu vei fi poporul Lui adevarat, precum ti-a grait El, de vei pazi toate poruncile Lui;
19. Si te va pune cu cinstea si cu marirea si cu faima mai presus de toate popoarele pe care le-a facut El si vei fi poporul sfant al Domnului Dumnezeului tau, precum ti-a grait El”.

CAPITOLUL 27
Scrierea legii pe pietre si blestem pentru cei ce o calca.

1. Moise, impreuna cu batranii fiilor lui Israel, a poruncit poporului si a zis: “Toate poruncile pe care vi le poruncesc eu astazi sa le impliniti.
2. Cand vei trece peste Iordan in pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l da, sa-ti asezi pietre mari si sa le varuiesti cu var;
3. Si pe pietrele acelea sa scrii toate cuvintele acestei legi cand vei trece Iordanul, ca sa intri in pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l da, in pamantul unde curge lapte si miere, dupa cum ti-a grait Domnul Dumnezeul parintilor tai.
4. Dupa ce veti fi trecut Iordanul, sa puneti pietrele acelea, precum va poruncesc eu astazi, pe muntele Ebal si sa le varuiti cu var.
5. Sa zidesti acolo jertfelnic Domnului Dumnezeului tau, jertfelnic facut din pietre, fara sa pui asupra lor fierul.
6. Jertfelnicul Domnului Dumnezeului tau insa sa-l faci din pietre intregi si sa aduci pe el Domnului Dumnezeului tau ardere de tot.
7. Sa mai aduci jertfe de pace; sa mananci si sa te saturi acolo si sa te veselesti inaintea Domnului Dumnezeului tau.
8. Dar sa scrii pe pietrele acelea cuvintele legii acesteia foarte lamurit”.
9. Moise cu preotii cei din leviti a grait la tot Israelul si a zis: “Ia aminte si asculta, Israele: Astazi te-ai facut poporul Domnului Dumnezeului tau.
10. Asculta dar glasul Domnului Dumnezeului tau si plineste toate poruncile Lui si hotararile Lui pe care ti le spun eu astazi”.
11. In ziua aceea a mai poruncit Moise poporului si a zis:
12. “Dupa ce veti trece Iordanul, semintiile: Simeon, Levi, Iuda, Isahar, Iosif si Veniamin sa stea pe muntele Garizim si sa binecuvanteze poporul;
13. Iar semintiile: Ruben, Gad, Aser, Zabulon, Dan si Neftali sa stea pe muntele Ebal, ca sa rosteasca blestemul.
14. Atunci levitii sa strige si sa zica cu glas tare tuturor Israelitilor:
15. Blestemat sa fie cel ce va face idol cioplit sau turnat, lucru de mana de mester si uraciune inaintea Domnului si-l va pune la loc tainic! La aceasta tot poporul sa raspunda si sa zica: Amin!
16. Blestemat sa fie cel ce va grai de rau pe tatal sau sau pe mama sa! Si tot poporul sa zica: Amin!
17. Blestemat sa fie cel ce va muta hotarul aproapelui sau! Si tot poporul sa zica: Amin!
18. Blestemat sa fie cel ce va abate pe orb din drum! Si tot poporul sa zica: Amin!
19. Blestemat sa fie cel ce va judeca stramb pe strain, pe orfan si pe vaduva! Si tot poporul sa zica: Amin!
20. Blestemat sa fie cel ce se va culca cu femeia tatalui sau, ca a ridicat poala hainei tatalui sau! Si tot poporul sa zica: Amin!
21. Blestemat sa fie cel ce se va culca cu vreun dobitoc! Si tot poporul sa zica: Amin!
22. Blestemat sa fie cel ce se va culca cu sora sa, fiica tatalui sau, sau fiica mamei sale! Si tot poporul sa zica: Amin!
23. Blestemat sa fie cel ce se va culca cu soacra sa! Si tot poporul sa zica: Amin! Blestemat sa fie cel ce se va culca cu sora femeii sale! si tot poporul sa zica: Amin!
24. Blestemat sa fie cel ce va ucide in ascuns pe aproapele sau! Si tot poporul sa zica: Amin!
25. Blestemat sa fie cel ce va lua mita, ca sa ucida suflet si sa verse sange nevinovat! Si tot poporul sa zica: Amin!
26. Blestemat sa fie tot omul care nu va plini toate cuvintele legii acesteia si nu va urma dupa ea! Si tot poporul sa zica: Amin!”

CAPITOLUL 28
Bunatatile fagaduite celor ce vor pazi legea si relele ce vor veni asupra calcatorilor ei.

1. “Daca tu, dupa ce vei trece peste Iordan, in pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau ii-l va da, vei asculta glasul Domnului Dumnezeului tau si vei implini cu bagare de seama toate poruncile Lui pe care ti le dau astazi, atunci Domnul Dumnezeul tau te va pune mai presus de toate popoarele pamantului.
2. De vei asculta glasul Domnului Dumnezeului tau, vor veni asupra ta toate binecuvantarile acestea si se vor implini asupra ta:
3. Binecuvantat sa fii in cetate si binecuvantat sa fii in tarina;
4. Binecuvantat sa fie rodul pantecelui tau, rodul pamantului tau, rodul dobitoacelor tale;
5. Binecuvantate sa fie hambarele tale si camarile tale;
6. Binecuvantat sa fii la intrarea ta in casa si binecuvantat sa fii la iesirea ta din casa;
7. Sa bata Domnul inaintea ta pe vrajmasii tai cei ce se vor ridica asupra ta; pe o cale sa vina asupra ta si pe sapte cai sa fuga de tine;
8. Sa-ii trimita Domnul binecuvantare peste granarele tale si peste tot lucrul mainilor tale si sa te binecuvanteze in pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l da;
9. Sa faca Domnul Dumnezeu din tine popor sfant al Sau, precum ti S-a jurat El tie si parintilor tai, daca vei asculta poruncile Domnului Dumnezeului tau si vei umbla in caile Lui;
10. Vor vedea toate popoarele pamantului ca porti numele Domnului Dumnezeului tau si se vor teme de tine;
11. Domnul Dumnezeul tau iti va da belsug in toate bunatatile, in rodul pantecelui tau, in rodul dobitoacelor tale si in rodul ogoarelor tale din pamantul pe care Domnul S-a jurat parintilor tai sa ti-l dea;
12. Domnul iti va deschide comoara Sa cea buna, cerul, ca sa dea ploaie pamantului tau la vreme si ca sa binecuvanteze toate lucrurile mainilor tale; si vei da imprumut multor popoare, iar tu nu vei lua imprumut; vei domni peste multe popoare, iar acelea nu vor domni peste tine;
13. Domnul Dumnezeul tau te va pune cap iar nu coada si vei fi numai sus, iar jos nu vei fi, daca te vei supune poruncilor Domnului Dumnezeului tau, care ti le spun eu astazi sa le tii si sa le implinesti
14. Si daca nu te vei abate de la toate poruncile care ti le poruncesc eu astazi nici la dreapta nici la stanga, ca sa mergeti dupa alti dumnezei sa le slujiti.
15. Iar daca nu vei asculta glasul Domnului Dumnezeului tau si nu te vei sili sa implinesti toate poruncile si hotararile Lui pe care ii le poruncesc eu astazi, sa vina asupra ta toate blestemele acestea si sa te ajunga:
16. Blestemat sa fii tu in cetate si blestemat sa fii tu in tarina;
17. Blestemate sa fie granarele tale si camarile tale;
18. Blestemat sa fie rodul pantecelui tau si rodul pamantului tau, rodul vacilor tale si rodul oilor tale;
19. Blestemat sa fii tu la intrarea ta in casa si blestemat la iesirea ta din casa;
20. Sa trimita Domnul asupra ta blestem, tulburare si necaz in tot lucrul mainilor tale pe care te vei apuca sa-l faci, pana vei fi starpit si pana vei pieri curand, pentru faptele tale rele si pentru ca M-ai parasit;
21. Ba sa mai trimita Domnul asupra ta ciuma, pana te va starpi de pe pamantul in care mergi ca sa-l stapanesti;
22. Sa te bata Domnul cu oftica, cu lingoare, cu friguri, cu aprindere, cu seceta, cu vant rau si cu rugina, si te vor urmari acestea pana vei pieri;
23. Cerurile tale, care sunt deasupra capului tau, sa se faca arama si pamantul de sub tine fier;
24. In loc de ploaie, Domnul sa dea pamantului tau praf si pulbere, care sa cada din cer asupra ta pana te va pierde si pana vei fi prapadit;
25. Domnul te va da sa fii batut de vrajmasii tai; pe un drum sa mergi asupra lor si pe sapte drumuri sa fugi de ei si sa fii imprastiat prin toate tarile pamantului;
26. Trupurile tale sa fie hrana tuturor pasarilor cerului si fiarelor si nu va fi cine sa le alunge;
27. Te va lovi Domnul cu lepra Egiptului, cu tranji, cu raie si cu pecingine, de care sa nu te poti vindeca;
28. Sa te bata Domnul cu nebunie, cu orbire si cu amortirea inimii;
29. Pe dibuite sa mergi ziua in amiaza mare, cum umbla orbul pipaind pe intuneric, si sa te stramtoreze si sa te ocarasca in toate zilele, si nimeni sa nu te apere;
30. Cu femeie sa te logodesti si altul sa se culce cu ea; casa sa zidesti, si sa nu traiesti in ea; vie sa sadesti, dar de ea sa nu te folosesti;
31. Boul tau sa fie junghiat sub ochii tai si sa nu-l mananci tu; asinul sa ti-l ia si sa nu ti-l mai aduca; oile tale sa fie date vrajmasilor tai si nimeni sa nu te izbaveasca;
32. Fiii tai si fiicele tale sa fie date la popor strain; ochii tai sa-i vada si sa se topeasca in toate zilele de mila lor, dar sa nu ai nici o putere in mainile tale;
33. Roadele pamantului tau si toate ostenelile tale sa le manance un popor pe care tu nu l-ai cunoscut, iar tu sa fii numai stramtorat si chinuit in toate zilele;
34. Din pricina celor ce-ti vor vedea ochii tai, iti vei iesi din minti;
35. Domnul te va lovi cu lepra rea peste genunchi si peste fluiere si din talpile picioarelor tale pana in crestetul capului tau, de care nu te vei mai putea vindeca;
36. Te va duce Domnul pe tine si pe regele tau, pe care-l vei pune peste tine, la poporul pe care nu l-ai cunoscut nici tu, nici parintii tai, si acolo vei sluji altor dumnezei de lemn si de piatra;
37. Si vei fi de spaima, de pomina si de ras la toate popoarele la care te va duce Domnul Dumnezeul tau;
38. Vei semana multa samanta in tarina, dar putina vei culege, pentru ca o vor manca lacustele;
39. Vii vei sadi si le vei lucra, dar nu le vei culege, nici nu vei bea vin, pentru ca le vor manca viermii;
40. Maslini inca vei avea in toate tinuturile tale, dar cu untdelemn nu te vei unge, pentru ca maslinele tale vor cadea;
41. Fii si fiice vei naste, dar nu-i vei avea, pentru ca vor fi luati in robie;
42. Toti pomii tai si roadele pamantului le va strica rugina;
43. Strainul cel din mijlocul tau se va inalta peste tine din ce in ce mai sus, iar tu te vei pogori din ce in ce mai jos;
44. Acela iti va da imprumut, iar tu nu-i vei da lui imprumut; acela va fi cap, iar tu vei fi coada.
45. Vor veni asupra ta toate blestemele acestea, te vor urmari si te vor ajunge. pana vei fi starpit, pentru ca n-ai ascultat glasul Domnului Dumnezeului tau si n-ai pazit poruncile Lui, nici hotararile Lui pe care ti le-a dat El.
46. Si vor fi ele semn si pecete asupra ta si asupra semintiei tale in veci.
47. Pentru ca tu n-ai slujit Domnului Dumnezeului tau cu veselia si cu bucuria inimii, cand erai imbelsugat de toate.
48. Vei sluji vrajmasului tau, pe care-l va trimite asupra ta Domnul Dumnezeul tau, cand vei fi in foamete si in sete si in golatate si in tot felul de lipsa; acela va pune pe grumazul tau jug de fier si te va istovi.
49. Trimite-va Domnul asupra ta popor din departare, de la marginea pamantului; ca un vultur va veni poporul acela a carui limba tu nu o vei intelege;
50. Popor crunt, care nu va da cinste batranului si nu va cruta pe cel tanar.
51. Va manca acela rodul dobitoacelor tale si rodul pamantului tau, pana te va nimici, caci nu-ti va lasa nici paine, nici vin, nici untdelemn, nici rodul vitelor tale, nici rodul oilor tale, pana te va pierde.
52. Te va stramtora in toate cetatile tale, pana ce va darama, in tot pamantul tau, zidurile tale cele inalte si tari in care nadajduiesti tu si te va impila in toate locasurile tale, in tot pamantul tau pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l da.
53. Si vei manca tu rodul pantecelui tau, carnea fiilor si fiicelor tale, pe care ti-i va fi dat Domnul Dumnezeul tau in timpul impresurarii si al stramtorarii cu care te va stramtora vrajmasul tau.
54. Barbatul tau, cel rasfatat si trait in alintare, va privi cu ochi nemilostivi la fratele sau; la sotia de la sanul sau si la ceilalti copii ai sai, care iti vor ramane.
55. Si nu va da nici unuia din ei carne din copiii sai, pe care ii va manca el, caci nu-i va mai ramane nimic in vremea impresurarii cu care te va stramtora vrajmasul tau in toate cetatile tale.
56. Femeia ta, traita in belsug si rasfat, care nu si-a pus piciorul sau in pamant din pricina traiului alintat si indestulat dinainte, va privi cu ochi nemilostivi pe barbatul de la sanul ei si la fiul sau si la fiica sa,
57. Si nu le va da fatul, care a iesit din coapsele sale si copiii, pe care i-a nascut, pentru ca ea, din pricina lipsei de toate, ii va manca pe ascuns in timpul impresurarii si al stramtorarii cu care te va stramtora vrajmasul tau in cetatile tale.
58. De nu te vei sili sa implinesti toate cuvintele legii acesteia, care sunt scrise in cartea aceasta si nu te vei teme de acest nume slavit si infricosator al Domnului Dumnezeului tau,
59. Atunci Domnul te va bate pe tine si pe urmasii tai cu plagi nemaiauzite, cu plagi mari si nesfarsite si cu boli rele si necurmate;
60. Va aduce asupra ta toate plagile cele rele ale Egiptului, de care te-ai temut si se vor lipi acelea de tine.
61. Toata boala, toata plaga scrisa si toata cea nescrisa in cartea legii acesteia, o va aduce Domnul asupra ta, pana vei fi starpit.
62. Putini din voi vor ramane, desi veti fi fost ca stelele cerului, pentru ca n-ati ascultat glasul Domnului Dumnezeului vostru.
63. Cum s-a bucurat Domnul, cand v-a facut bine si v-a inmultit, tot asa se va bucura Domnul cand va va pierde si va va starpi si veti fi aruncati din pamantul in care intrati ca sa-l stapaniti.
64. Atunci te va imprastia Domnul Dumnezeul tau prin toate popoarele si acolo vei sluji altor dumnezei, pe care nu i-ai cunoscut nici tu, nici parintii tai; vei sluji la lemne si la pietre.
65. Dar si intre aceste popoare nu te vei linisti si nu vei avea loc de odihna pentru piciorul tau, ca Domnul iti va da acolo inima tremuratoare, topirea ochilor si durere sufletului.
66. Viata ta va fi mereu in primejdie inaintea ochilor tai; vei tremura ziua si noaptea si nu vei fi sigur de viata ta.
67. De tremurul inimii tale, de care vei fi cuprins, si de cele ce vei vedea cu ochii tai, dimineata vei zice: O, de ar veni seara! Iar seara vei zice: O, de ar veni ziua!
68. Si te va intoarce Domnul in Egipt, in corabii pe calea aceea de care ti-a zis: “Sa nu o mai vezi!”; si acolo va veti da spre vanzare vrajmasilor vostri robi si roabe si nu va fi cine sa va cumpere”.

CAPITOLUL 29
Innoirea legamantului.

1. Iata cuvintele legamantului ce a poruncit Domnul lui Moise sa incheie cu fiii lui Israel in pamantul Moabului, afara de legamantul pe care l-a incheiat Domnul cu ei in Horeb.
2. Atunci a chemat Moise pe toti fiii lui Israel si le-a zis: “Ati vazut toate cate a facut Domnul inaintea ochilor vostri, in pamantul Egiptului, cu Faraon si cu toate slugile lui si cu tot pamantul lui,
3. Acele pedepse mari pe care le-au vazut ochii tai si acele semne si minuni, mana cea tare si bratul cel inalt;
4. Dar pana in ziua de astazi nu v-a dat Domnul Dumnezeu minte ca sa pricepeti, ochi ca sa vedeti si urechi ca sa auziti.
5. Patruzeci de ani v-a purtat prin pustie si hainele de pe voi nu s-au invechit, nici incaltamintele voastre nu s-au stricat in picioarele voastre.
6. Paine n-ati mancat, vin si sichera n-ati baut, ca sa stiti ca Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru.
7. Cand insa ati ajuns la locul acesta, s-a ridicat impotriva voastra Sihon, regele Hesbonului, si Og, regele Vasanului, ca sa se lupte cu noi.
8. Dar noi i-am batut si am cuprins tara lor si am dat-o mostenire semintiilor lui Ruben si Gad si la jumatate din semintia lui Manase.
9. Paziti dar toate cuvintele asezamantului acestuia si le impliniti, ca sa aveti spor la toate cate veti face.
10. Voi cu totii va infatisati astazi inaintea fetei Domnului Dumnezeului vostru: capeteniile semintiilor voastre, batranii vostri, judecatorii vostri, mai marii ostirii voastre si toti Israelitii,
11. Copiii vostri, femeile voastre si strainii tai care se afla in taberele tale, de la taietorul de lemne pana la caratorul de apa.
12. Ca sa inchei legamant cu Domnul Dumnezeul tau si sa ai parte de legamantul facut prin juramant pe care Domnul Dumnezeul tau l-a incheiat astazi cu tine,
13. Ca sa te faci astazi poporul Lui si El sa-ti fie Dumnezeu, precum ti-a grait El si cum S-a jurat parintilor tai: lui Avraam, lui Isaac si lui Iacov.
14. Si nu numai cu voi singuri inchei Eu acest legamant si fac acest juramant,
15. Ci atat cu cei ce stau astazi aici cu noi inaintea fetei Domnului Dumnezeului vostru, cit si cu acei care nu sunt astazi aici cu noi.
16. Ca stiti cum am trait noi in pamantul Egiptului si cum am trecut prin mijlocul popoarelor pe la care ati venit,
17. si ati vazut uraciunile lor si idolii lor de lemn si de piatra, de argint si de aur, pe care ii au ele.
18. Sa nu fie printre voi barbat sau femeie, sau neam, sau semintie, a caror inima sa se abata acum de la Domnul Dumnezeul vostru, ca sa mearga sa slujeasca dumnezeilor acelor popoare; sa nu fie printre voi radacina din care sa rasara otrava si pelin,
19. Nici astfel de om care, auzind cuvintele blestemului acestuia, s-ac lauda in inima sa, zicand: “Eu voi fi fericit, cu toate ca voi umbla dupa vointa inimii mele”, si sa piara astfel cel satul cu cel flamand.
20. Pe unul ca acesta nu-l va ierta Domnul, ci indata se va aprinde mania Domnului si iutimea Lui asupra unui astfel de om si va cadea asupra lui tot blestemul legamantului acestuia, care este scris in cartea aceasta a legamantului si va sterge Domnul numele lui de sub cer,
21. Si-l va desparti Domnul spre pieire din toate semintiile lui Israel, dupa toate blestemele legamantului, care sunt scrise in cartea aceasta a legii.
22. Randul de oameni care va urma, copiii vostri care vor fi dupa voi, strainul care va veni din tara departata si toate popoarele, vazand pedepsirea pamantului acestuia si bolile cu care il pustieste Domnul,
23. Vazand pucioasa si sarea si ca tot pamantul este zgura, incat nici nu se seamana, nici nu rodeste si nu rasare pe el nici un fir de iarba, ca de pe urma Sodomei, Gomorei, Admei si Teboimului, pe care le-a stricat Domnul in mania Sa si in iutimea Sa,
24. Vor zice: Pentru ce a facut Domnul asa cu tara aceasta? Cat de mare este aprinderea maniei Lui!
25. Atunci vor raspunde: Pentru ca au parasit legamantul Domnului Dumnezeului parintilor lor, pe care Acesta l-a incheiat cu ei, cand i-a scos din pamantul Egiptului,
26. Si s-au dus si s-au apucat sa slujeasca altor dumnezei si s-au inchinat acelor dumnezei pe care ei nu i-au cunoscut si pe care El nu i-a hotarat.
27. De aceea s-a aprins mania Domnului asupra Zarii acesteia si a adus El asupra ei toate blestemele legamantului, scrise in aceasta carte a legii,
28. Si i-a lepadat Domnul din pamantul lor cu manie, cu iutime si cu aprindere mare si i-a aruncat in alt pamant, cum vedem acum.
29. Cele ascunse sunt ale Domnului Dumnezeului nostru, iar cele descoperite sunt ale noastre si ale fiilor nostri pe veci, ca sa plinim toate cuvintele legii acesteia”.

CAPITOLUL 30
Iertare celor ce se pocaiesc, osanda celor impietriti.

1. “Cand vor veni asupra ta toate cuvintele acestea, binecuvantarea si blestemul, pe care ti le-am spus eu si le vei primi in inima ta in toate popoarele printre care te va imprastia Domnul Dumnezeul tau,
2. Si te vei intoarce la Domnul Dumnezeul tau si, cum ti-am poruncit eu astazi, vei asculta glasul Domnului Dumnezeului tau, tu si fiii tai, din toata inima ta si din tot sufletul tau,
3. Atunci Domnul Dumnezeul tau va intoarce pe robii tai si se va milostivi asupra ta si iar te va aduna din toate popoarele printre care te-a imprastiat Domnul Dumnezeul tau.
4. Chiar de ai fi risipit de la o margine a cerului pana la cealalta margine a cerului, si de acolo te va aduna Domnul Dumnezeul tau si te va lua si de acolo,
5. Si te va aduce Domnul Dumnezeul tau in pamantul pe care l-au stapanit parintii tai si-l vei lua in stapanire si te va face fericit si te va inmulti mai mult decat pe parintii tai.
6. Va taia Domnul imprejur inima ta si inima urmasilor tai, ca sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta si din tot sufletul tau, ca sa traiesti.
7. Atunci Domnul Dumnezeul tau va intoarce toate blestemele acestea asupra vrajmasilor tai si a celor ce te-au urat si te-au prigonit;
8. Iar tu te vei intoarce si vei asculta glasul Domnului Dumnezeului tau si vei implini toate poruncile Lui pe care ti le spun astazi.
9. Domnul Dumnezeul tau iti va da cu prisosinta spor la tot lucrul mainilor tale, la rodul pantecelui tau, la rodul dobitoacelor tale, la rodul pamantului tau, ca se va bucura Domnul Dumnezeul tau din nou de tine, cum S-a bucurat de parinti tai, si-ti va face bine,
10. De vei asculta glasul Domnului Dumnezeului tau, pazind si implinind toate poruncile Lui, hotararile Lui si legile Lui, si de te vei intoarce la Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta si din tot sufletul tau.
11. Caci porunca aceasta care ti-o poruncesc eu astazi nu este neinteleasa de tine si nu este departe.
12. Ea nu este in cer, ca sa zici: Cine se va sui pentru noi in cer, ca sa ne-o aduca si sa ne-o dea s-o auzim si s-o facem?
13. Si nu este ea nici peste mare, ca sa zici: Cine se va duce pentru noi peste mare, ca sa ne-o aduca, sa ne faca s-o auzim si s-o implinim?
14. Ci Cuvantul acesta este foarte aproape de tine; el este in gura ta si in inima ta, ca sa-l faci.
15. Iata eu astazi ti-am pus inainte viata si moartea, binele si raul,
16. Poruncindu-ti astazi sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, sa umbli in toate caile Lui si sa implinesti poruncile Lui, hotararile Lui si legile Lui, ca sa traiesti si sa te inmultesti si sa te binecuvanteze Domnul Dumnezeul tau pe pamantul pe care il vei stapani.
17. Iar de se va intoarce inima ta si nu vei asculta, ci te vei lasa ademenit si te vei inchina la alti dumnezei si le vei sluji lor,
18. Va dau de stire astazi ca veti pieri si nu veti trai mult in pamantul pe care Domnul Dumnezeu ti-l da si pentru a carui stapanire treci tu acum Iordanul.
19. Ca martori inaintea voastra iau astazi cerul si pamantul: viata si moarte Zi-am pus eu astazi inainte, si binecuvantare si blestem. Alege viata ca sa traiesti tu si urmasii tai.
20. Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, sa asculti glasul Lui si sa te lipesti de El; caci in aceasta este viata ta si lungimea zilelor tale, ca sa locuiesti pe pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau cu juramant l-a fagaduit parintilor tai, lui Avraam, lui Isaac si lui Iacov ca il va da lor”.

CAPITOLUL 31
Moise asaza povatuitor in locul sau pe Iosua Navi.

1. Atunci s-a dus Moise si a grait cuvintele acestea tuturor fiilor lui Israel
2. Si le-a zis: “Eu acum sunt de o suta douazeci de ani si nu mai pot intra si iesi si Domnul mi-a zis: Tu nu vei trece Iordanul acesta,
3. Ci va merge inaintea ta Insusi Domnul Dumnezeul tau si va starpi El pe popoarele acestea de la fata ta si tu le vei stapani; si Iosua va merge inaintea ta, cum a zis Domnul.
4. si va face Domnul cu ei cum a facut si cu Sihon si cu Og, regii Amoreilor, care erau dincoace de Iordan, si cum a facut cu pamantul acelora pe care i-a pierdut;
5. Ii va da Domnul pe ei voua si veti face cu ei dupa poruncile pe care vi le-am spus eu.
6. Fiti tari si curajosi, nu va temeti, nu va ingroziti, nici nu va spaimantati de ei, ca Domnul Dumnezeul tau va merge El Insusi cu tine si nu se va departa de tine, nici nu te va parasi”.
7. Apoi a chemat Moise pe Iosua si inaintea ochilor tuturor Israelitilor i-a zis: “Fii tare si curajos, ca tu vei intra cu poporul acesta in pamantul pe care Domnul S-a jurat parintilor lui sa i-l dea si tu i-l vei imparti in parti de mostenire.
8. Domnul Insusi va merge inaintea ta; El Insusi va fi cu tine si nu se va departa de tine, nici te va parasi; nu te teme, nici nu te spaimanta”.
9. Apoi a scris Moise legea aceasta si a dat-o preotilor, fiilor levitilor, care purtau chivotul legii Domnului, si tuturor batranilor fiilor lui Israel.
10. Si le-a poruncit Moise acestora si le-a zis: “Dupa trecerea a sapte ani, in anul iertarii, la sarbatoarea corturilor,
11. Cand tot Israelul va veni sa se infatiseze inaintea fetei Domnului Dumnezeului tau, in locul pe care-l va alege Domnul, sa citesti legea aceasta inaintea a tot Israelul si in auzul lui;
12. Sa aduni poporul, barbatii, femeile, copiii si pe strainii tai care se vor afla in cetatile tale, ca sa auda si sa invete si ca sa se teama de Domnul Dumnezeul vostru si ca sa se sileasca sa implineasca toate cuvintele legii acesteia.
13. Fiii lor care nu stiu vor auzi si vor invata a se teme de Domnul Dumnezeul vostru in toate zilele, cit veri trai pe pamantul in care treceti voi peste Iordan ca sa-l stapaniti”.
14. Dupa aceea a zis Domnul catre Moise: “Iata s-a apropiat clipa in care sa mori; cheama pe Iosua si stati la usa cortului adunarii, ca Eu ii voi da povete!” Si a venit Moise cu Iosua si au stat la usa cortului adunarii.
15. Atunci S-a aratat Domnul in cort, in stalp de nor, si stalpul de nor a stat la usa cortului adunarii.
16. Si a zis Domnul catre Moise: “Iata, tu te vei odihni cu parintii tai, iar poporul acesta se va scula si se va desfrana dupa dumnezeii straini ai pamantului aceluia in care va intra, iar pe Mine Ma va parasi si va calca legamantul Meu, pe care l-am incheiat cu el;
17. Pentru aceasta se va aprinde mania Mea asupra lui in ziua aceea si-i voi parasi, Imi voi ascunde fata de la ei si vor fi omorati si-i vor ajunge multime de necazuri si greutati si atunci Israel va zice: Aceste necazuri nu m-au ajuns ele oare pentru ca nu este Domnul Dumnezeul meu in mijlocul meu?
18. Dar Eu Imi voi ascunde fata Mea de la el in ziua aceea, pentru toate faradelegile lui pe care le-a facut el, intorcandu-se la alti dumnezei.
19. Asadar, scrie-ti cuvintele cantarii acesteia si invata pe fiii lui Israel si le-o pune in gura lor, pentru ca aceasta cantare sa-Mi fie marturie printre fiii lui Israel.
20. Caci Eu ii voi duce in pamantul cel bun, unde curge lapte si miere, dupa cum M-am jurat parintilor lor, si vor manca, se vor satura, se vor ingrasa, se vor indrepta spre alti dumnezei si vor sluji acelora, iar pe Mine Ma vor lepada si vor calca legamantul Meu, pe care l-am dat lor.
21. Dar cand ii vor ajunge multime de nenorociri si de necazuri, atunci cantarea aceasta va fi marturie impotriva lor, caci ea nu va pieri din gura lor si din gura urmasilor lor. Cunosc Eu cugetele lor pe care le au ei acum, inainte de a-i duce in pamantul cel bun pentru care M-am jurat parintilor lor”.
22. Si a scris Moise cantarea aceasta in ziua aceea si a spus-o fiilor lui Israel.
23. Iar Domnul a poruncit lui Iosua Navi si i-a zis: “Fii tare si curajos, caci tu vei duce pe fiii lui Israel in pamantul pentru care M-am jurat lor, si Eu voi fi cu tine”.
24. Cand a scris Moise in carte toate cuvintele legii acesteia pana la sfarsit,
25. Atunci Moise a poruncit levitilor care purtau chivotul legii Domnului
26. Si a zis: “Luati aceasta carte a legii si o puneti de-a dreapta chivotului legii Domnului Dumnezeului vostru si va fi ea acolo marturie impotriva ta.
27. Ca eu cunosc indaratnicia ta si cerbicia ta; daca si acum, cand traiesc eu cu voi, sunteti indaratnici inaintea Domnului, dar cu cit mai mult veti fi dupa moartea mea?
28. Chemati la mine pe toti batranii semintiilor voastre si pe judecatorii vostri si pe capeteniile voastre si eu voi spune in auzul lor cuvintele acestea si voi chema martori impotriva lor cerul si pamantul;
29. Caci stiu eu ca dupa moartea mea va veti razvrati si va veti abate de la calea pe care v-am aratat-o eu; in zilele cele de apoi va vor ajunge necazuri, pentru ca veti face rau inaintea ochilor Domnului Dumnezeu, miniindu-L cu lucrurile mainilor voastre”.
30. Si a rostit Moise in auzul intregii obsti a Israelitilor cuvintele cantarii acesteia pana la sfarsit:

CAPITOLUL 32
Cantarea lui Moise.

1. “Ia aminte, cerule, si voi grai! Asculta, pamantule, cuvintele gurii mele!
2. Ca ploaia sa curga invatatura mea si graiurile mele sa se coboare ca roua, ca bura pe verdeata si ca ploaia repede pe iarba.
3. Caci numele Domnului voi preamari. Dati slava Dumnezeului nostru!
4. El este taria; desavarsite sunt lucrurile Lui, caci toate caile Lui sunt drepte. Credincios este Dumnezeu si nu este intru El nedreptate; drept si adevarat este El,
5. Iar ei s-au razvratit impotriva Lui; ei, dupa netrebniciile lor, nu sunt fiii Lui, ci neam indaratnic si ticalos. Cu acestea rasplatiti voi Domnului?
6. Popor nechibzuit si fara de minte, au nu este El tatal tau, Cel ” te-a zidit, te-a facut si te-a intemeiat? . Adu-ti aminte de zilele cele de demult, cugeta la anii neamurilor trecute! Intreaba pe tatal tau si-ti va da de stire, intreaba pe batrani, si-ti vor spune:
8. Cand Cel Preainalt a impartit mostenire popoarelor, cand a impartit pe fiii lui Adam, atunci a statornicit hotarele neamurilor dupa numarul ingerilor lui Dumnezeu;
9. Iar partea Domnului este poporul lui Iacov, Israel e partea lui de mostenire.
10. Gasitu-l-a in pamant pustiu, in pustiu trist si cu urlete salbatice, si t-a aparat, l-a ingrijit si l-a pazit, ca lumina ochiului Sau.
11. Intocmai ca vulturul care indeamna la zbor puii sai si se roteste pe deasupra lor, intinzandu-si aripile, a luat pe Israel si l-a dus pe penele sale.
12. Domnul l-a povatuit si n-a fost cu el dumnezeu strain.
13. Si l-a asezat pe inaltimile pamantului si l-a hranit cu roada tarinilor. I-a dat sa scoata miere din piatra si cu untdelemn din stanca vartoasa l-a hranit;
14. L-a hranit cu unt de vaca si cu lapte de oi, cu grasimea mieilor, a berbecilor de Vasan, a tapilor si cu grau gras; a baut vin, sangele bobitelor de strugure.
15. A mancat Iacov, s-a ingrasat Israel si s-a facut indaratnic; ingrasatu-s-a, ingrosatu-s-a si s-a umplut de grasime; a parasit pe Dumnezeu, Cel ce l-a facut si a dispretuit cetatea mantuirii sale.
16. Intaratat-au ravna Lui cu dumnezei straini si cu uraciunile lor L-au maniat;
17: Adus-au jertfe demonilor, si nu lui Dumnezeu, unor dumnezei noi, pe care nu i-au stiut, care au venit de la vecinii lor si pe care parintii lor nu i-au cunoscut.
18. Iar pe Aparatorul, Cel ce te-a nascut, L-ai uitat si nu ti-ai adus aminte de Dumnezeu, Cel ce te-a zidit.
19. Vazut-a Domnul si S-a maniat si in mania Sa a trecut cu vederea pe fiii Sai si pe fiicele Sale,
20. Si a zis: imi voi ascunde fata Mea de la ei si voi vedea cum va fi sfarsitul lor; caci neam ticalos sunt ei si copii in care nu este credinciosie.
21. Ei M-au intaratat la gelozie prin cei ce nu sunt Dumnezeu si au aprins mania Mea prin idolii lor; ii voi intarata si Eu pe ei printr-un popor care nu e popor, le voi aprinde mania printr-un neam fara pricepere.
22. Ca foc s-a aprins din pricina maniei Mele: va arde pana in fundul locuintei mortilor, va manca pamantul si roadele lui si va parjoli temeliile muntilor.
23. Voi strange impotriva lor necazuri si voi cheltui asupra lor toate sagetile Mele;
24. Istoviti vor fi de foame si prapaditi de lingoare si molima rea; voi trimite asupra lor dintii fiarelor, veninul taratoarelor din pulbere voi trimite.
25. De din afara ii va pierde sabia, iar prin case groaza, pierzand pe tanar si pe tanara, pe copilul de tata si pe batranul acoperit de caruntete.
26. Am zis: ti voi imprastia si voi sterge pomenirea lor dintre oameni.
27. Dar am amanat aceasta, pentru rautatea vrajmasilor, ca vrajmasii lor sa nu se mandreasca si sa zica: Mana noastra este puternica si toate acestea nu le-a facut Domnul.
28. Ca acestia sunt oameni care si-au pierdut mintea si n-au nici o pricepere.
29. O, de ar judeca ei si de s-ar gandi la aceasta! De ar pricepe ce are sa fie cu ei mai pe urma:
30. Cum ar putea unul sa puna pe fuga o mie, si doi, zece mii, daca aparatorul lor nu i-ar vinde si Domnul nu i-ar parasi!
31. Caci aparatorul lor nu este ca Aparatorul nostru si la aceasta chiar vrajmasii nostri sunt martori.
32. Ca via lor este din vita de vie a Sodomei si din sesurile Gomorei; strugurii lor sunt struguri otraviti si bobitele lor amare;
33. Vinul lor este venin de scorpion si otrava pierzatoare de aspida.
34. Au nu sunt acestea ascunse la Mine? Si nu sunt ele pecetluite in camarile Mele?
35. A Mea este razbunarea si rasplatirea cand se va poticni piciorul lor; ca aproape este ziua pieirii lor si curand vor veni cele gatite pentru ei.
36. Iar Domnul va judeca pe poporul Sau si Se va milostivi asupra robilor Sai, cand va vedea ca a slabit taria lor si ca nu se mai afla nici robi, nici slobozi.
37. Atunci Domnul va zice: Unde sunt dumnezeii lor si taria in care nadajduiau ei?
38. Unde sunt cei ce au mancat grasimea jertfelor lor si au baut vinul turnarilor lor? Sa se scoale, sa va ajute si sa va fie ocrotire.
39. Vedeti, vedeti, dar, ca Eu sunt si nu este alt Dumnezeu afara de Mine: Eu omor si inviez, Eu ranesc si tamaduiesc si nimeni nu poate scapa din mana Mea!
40. Eu ridic la cer mana Mea si Ma jur pe dreapta Mea si zic: Viu sunt Eu in veac!
41. Cand voi ascuti sabia Mea cea lucitoare si va incepe mana Mea a judeca, Ma voi razbuna pe vrajmasii Mei si celor ce Ma urasc le voi rasplati.
42. Adapa-voi sagetile Mele cu sange si sabia Mea se va satura de carnea si de sangele celor ucisi si robiti si de capetele capeteniilor vrajmasului.
43. Veseliti-va, ceruri, impreuna cu El si va inchinati Lui toti ingerii lui Dumnezeu! Veseliti-va, neamuri, impreuna cu poporul Lui si sa se intareasca toti fiii lui Dumnezeu! Caci El va razbuna sangele robilor Sai si va rasplati cu razbunare vrajmasilor Sai si celor ce-L urasc le va rasplati si va curati Domnul pamantul poporului Sau!”
44. In ziua aceea a scris Moise cantarea aceasta si a spus-o fiilor lui Israel. Atunci a venit Moise la popor si a rostit toate cuvintele cantarii acesteia in auzul poporului, el si Iosua, fiul lui Navi.
45. Iar dupa ce a rostit Moise toate cuvintele acestea inaintea a tot Israelul, le-a zis:
46. “Puneti la inima voastra toate cuvintele pe care vi le-am spus eu astazi si sa le lasati mostenire copiilor vostri, ca sa se sileasca si ei a implini toate poruncile legii acesteia;
47. Caci acestea nu sunt in desert date voua, ci acestea sunt viata voastra si prin acestea veti trai multa vreme in pamantul acela in care treceti acum peste Iordan, ca sa-l stapaniti”.
48. Tot in ziua aceea a grait Domnul cu Moise si a zis:
49. “Suie-te in muntele acesta al Abarimului, in muntele Nebo, care este in pamantul Moabului, in fata Ierihonului, si priveste asupra Canaanului, pe care-l dau in stapanirea fiilor lui Israel,
50. Si mori pe munte si te adauga la poporul tau, cum a murit si Aaron, fratele tau, pe muntele Hor si s-a adaugat la poporul sau,
51. Pentru ca ati gresit inaintea Mea in mijlocul fiilor lui Israel, la apele Meribei, la Cades, in pustiul Sin, si pentru ca n-ati aratat sfintenia Mea intre fiii lui Israel.
52. Numai de departe vei vedea pamantul pe care Eu il dau fiilor lui Israel, dar de intrat nu vei intra in pamantul acela”.

CAPITOLUL 33
Moise binecuvanteaza poporul si prooroceste.

l. Iata acum si binecuvantarea cu care Moise, omul lui Dumnezeu, a binecuvantat pe fiii lui Israel inainte de moartea sa.
2. Si a zis el: “Venit-a Domnul din Sinai si ni S-a descoperit intru slava Sa in Seir; stralucit-a din Muntii Paranului si a iesit cu multime mare de sfinti, avand la dreapta focul legii.
3. Cu adevarat El a iubit pe poporul Sau. Toti sfintii Lui sunt sub mana Lui si au cazut la picioarele Lui ca sa asculte cuvintele Lui.
4. Moise ne-a dat o lege, mostenire a obstii lui Iacov;
5. El a fost regele lui Israel, cand se adunau capeteniile popoarelor impreuna cu semintiile lui Israel.
6. Sa traiasca Ruben si sa nu moara, si Simeon sa nu fie putin la numar!
7. Iar pentru Iuda a zis acestea: “Asculta, Doamne, glasul lui Iuda si adu-l la poporul sau; cu mainile sale sa se apere si Tu sa-i fii ajutor impotriva vrajmasilor lui”.
8. Pentru Levi a zis: “Urimul Tau, Doamne, si Tumimul Tau sa fie pentru barbatul Tau cel sfant, pe care Tu l-ai incercat la Massa si cu care Tu Te-ai certat la apele Meribei;
9. Care a zis de tatal sau si de mama sa: “Nu i-am vazut”, si pe fratii sai nu i-a cunoscut si de fiii sai nu stie nimic; caci ei au tinut cuvintele Tale si legamantul Tau l-au pazit;
10. Invata pe Iacov legile Tale si pe Israel poruncile Tale; pune tamaie inaintea fetei Tale si arderi de tot pe jertfelnicul Tau.
11. Binecuvinteaza, Doamne, puterea lui si lucrul mainilor lui fie-ti placut; loveste coapsele celar ce se ridica impotriva lui si celor ce-l urasc, ca sa nu se poata impotrivi”.
12. Pentru Veniamin a zis: “Iubitul Domnului va sta langa El fara primejdie si Dumnezeu il va ocroti in toata vremea si el va odihni pe umerii Lui”.
13. Pentru Iosif a zis: “Sa binecuvanteze Domnul pamantul lui cu darurile cele alese ale cerului, cu roua si cu darurile adancului celui dedesubt;
14. Cu roade alese din cele pe care le face sa creasca soarele si cu cele mai bune roade care odraslesc in fiecare luna;
15. Cu cele mai alese din cate dau muntii cei vechi si cu darurile alese ale dealurilor celor vesnice;
16. Si cu darurile cele alese ale pamantului si ale celor ce-l umplu. Binecuvantarea Celui ce S-a aratat in rug sa vina pe capul lui Iosif, pe crestetul celui dintai dintre fratii lui!
17. Frumusetea lui sa fie ca a taurului intai nascut si coarnele lui sa fie ca si coarnele bivolului; cu acelea va impunge popoarele toate pana la marginile pamantului; acestea sunt multimile mari ale lui Efraim, acestea sunt miile lui Manase”.
18. Pentru Zabulon a zis: “Veseleste-te, Zabulon, in caile tale si tu, Isahare, in corturile tale!
19. Chema-vor acestia poporul pe munte si acolo vor junghia jertfele cele legiuite, caci se hranesc cu bogatia marii si cu comorile cele ascunse in nisip”.
20. Pentru Gad a zis: “Binecuvantat. sa fie cel ce a sporit pe Gad, care odihneste ca un pui de leu si sfarama si brat si cap.
21. Alesu-si-a el parga cea buna a tarii; acolo fost-a pastrata o mosie de capetenie; venit-a in fruntea poporului si a implinit dreptatea Domnului si judecatile lui Israel”.
22. Pentru Dan a zis: “Dan este pui de leu, care se arunca din Vasan”.
23. Pentru Neftali a zis: “Neftali, tu cel satul de bunavointa si plin de binecuvantarea Domnului, ia marea si partea cea de miazazi in stapanire”.
24. Pentru Aser a zis: “Binecuvantat sa fie Aser intre fii, iubit sa fie de fratii lui si sa-si afunde in untdelemn piciorul lui.
25. De fier si de arama sa fie zavoarele si linistea ta sa tina cit zilele vietii tale.
26. Nimeni, o Israele, nu este ca Dumnezeu, Care sa mearga pe ceruri intru ajutorul tau si pe nori intru slava Sa.
27. Dumnezeu este liman din vremi stravechi; caci cu bratul Lui cel vesnic El te sprijina si din fata ta gonind vrajmasii, zice: “Starpeste-i!”
28. Israel locuieste neprimejduit. Ochiul lui Iacov priveste imbelsugat de paine si de vin, si cerurile lui picura roua.
29. Ferice de tine, Israele! Cine este asemenea tie, popor izbavit de Domnul, scutul si ajutorul tau, sabia si slava ta. Vrajmasii tai se vor da inapoi inaintea ta si tu vei calca peste grumajii lor!”

CAPITOLUL 34
Moartea lui Moise.

1. Atunci s-a suit Moise din sesurile Moabului in Muntele Nebo, pe varful Fazga, care este in fata Ierihonului, si i-a aratat Domnul tot pamantul Galaad pana la Dan,
2. Tot pamantul lui Neftali, tot pamantul lui Efraim si Manase si tot pamantul lui Iuda pana la marea cea de la asfintit,
3. Partea de la miazazi a tarii, sesul Ierihonului, cetatea Palmierilor, pana la Toar.
4. Si i-a zis Domnul: “Iata pamantul pentru care M-am jurat lui Avraam, lui Isaac si lui Iacov, zicand: Semintiei tale il voi da. Te-am invrednicit sa-l vezi cu ochii tai; dar in el nu vei intra!
5. Si a murit Moise, robul lui Dumnezeu, acolo, in pamantul Moabului, dupa Cuvantul Domnului;
6. Si a fost ingropat in vale, in pamantul Moabului, in fata Bet-Peorului, dar nimeni nu stie mormantul lui nici pana in ziua de astazi.
7. Si era Moise de o suta douazeci de ani, cand a murit; dar vederea lui nu slabise si taria lui nu se imputinase.
8. Si au plans fiii lui Israel pe Moise, in sesurile Moabului, la Iordan, aproape de Ierihon, treizeci de zile, pana s-au implinit zilele de jelit si de plans dupa Moise.
9. Iar Iosua, fiul lui Navi, s-a umplut de duhul intelepciunii, pentru ca isi pusese Moise mainile asupra lui, si i s-au supus fiii lui Israel si au facut asa dupa cum le poruncise Domnul prin Moise.
10. De atunci nu s-a mai ridicat in Israel prooroc asemenea lui Moise pe care Dumnezeu sa-l fi cunoscut fata catre fata, nici sa savarseasca toate semnele si minunile cu care Domnul l-a trimis in pamantul Egiptului asupra lui Faraon si asupra tuturor dregatorilor lui si asupra a tot pamantul lui; nici sa faca cu mana tare si cu mari infricosari ceea ce a facut Moise inaintea ochilor a tot Israelul.

Categoria: Vechiul testament

Cautare:

Deuteronomul - A Cincea Carte a lui Moise

Vizualizari: 1351

Id: 2853

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.