www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Imbunatatirea omului porneste de la inima

Imbunatatirea omului porneste de la inima

De ce zice Domnul Hristos că din inima omului pornesc gândurile cele rele? Are în vedere interiorul în general, deci mintea lucrează în inimă, scoate din inimă, scoate din străfunduri de existenţă cele care sunt acolo şi întinează pe om, în cazul când acestea sunt negativele. Vă spuneam şi altă dată că Sfântul Evanghelist Marcu, deşi are Evanghelia cea mai scurtă, dă cele mai multe amănunte. Iată şi lista de răutăţi care întinează pe om; Sfântul Marcu o prezintă mai lungă decât o găsim la Sfântul Evanghelist Matei. La Sfântul Evanghelist Marcu sunt 13 lucruri rele care întinează pe om. Acestea sunt – spune Domnul Hristos – cele care îl întinează pe om, cele care îl spurcă pe om.

Părinţii cei duhovniceşti, având în vedere faptul acesta, că inima omului este depozit de gânduri bune sau de gânduri rele, s-au ocupat mai mult de îmbunătăţirea omului pornind de la inimă. Domnul Hristos a zis: Învăţaţi-vă de la Mine că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi afla odihnă sufletelor voastre. S-au gândit la o îmbunătăţire reală, nu la o îmbunătăţire exterioară, cum erau fariseii şi cărturarii, pe care îi asemăna Mântuitorul cu mormintele împodobite pe dinafară şi întinate pe dinăuntru sau cuprinzătoare de lucruri care nu odihnesc, care nu plac, de oase de morţi. Dar frumoase pe dinafară, împodobite pe dinafară, aşa erau fariseii şi cărturarii cei făţarnici, care înăuntru erau întinaţi şi în afară voiau să apară curaţi. Domnul Hristos zice: Învăţaţi-vă de la Mine că sunt blând şi smerit cu inima, deci interior, în adâncime, în adâncul fiinţei Mele sunt blând şi smerit cu inima.

(Arhimandrit Teofil Părăian, Cum putem deveni mai buni – Mijloace de îmbunătăţire sufletească, Editura Agaton, p. 135)

Categoria: Articole

Cautare:

Imbunatatirea omului porneste de la inima

Vizualizari: 660

Id: 6027

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.