www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Pacatul este zidul dintre noi si Dumnezeu

Pacatul este zidul dintre noi si Dumnezeu

„El Care a făcut din cele două una, surpând peretele din mijloc al despărţiturii, desfiinţând vrăjmăşia în trupul Său” şi celelalte.

Fie că unind cele două popoare a făcut [din două] unul, fie că cele pământeşti le-a unit cu cele cereşti, căci şi pe acestea El le-a unit, care mai înainte erau despărţite unele de altele, fie că vei considera că se referă la fiecare în parte, a unit sufletul cu trupul care pururea stăteau împotrivă unul cu altul: supunând astfel cugetul trupului legii duhului, surpând peretele din mijloc al despărţiturii; căci a numit perete din mijloc fie cele trupeşti, fie cele sensibile, fie slujirea Legii. Iar despărţitură a numit păcatul, căci acestea sunt ca un zid pentru noi, care ne folosim de ele [cele sensibile şi trupeşti] fără ştiinţa şi fără cunoştinţa duhovnicească, zid care ne separă pe noi de Dumnezeu şi ne aţâţă la păcat. Vrăjmăşia în trupul Său, păcatul este numit vrăjmăşie, fiindcă acesta ne face pe noi vrăjmaşi ai lui Dumnezeu. Iar desfiinţând legea poruncilor şi învăţăturile ei înseamnă aşa: legea poruncii este vechiul „să nu ucizi” şi toate celelalte porunci. Iar cel care în chip natural urmează poruncii şi care cunoaşte însăşi raţiunea ei ştie că trebuie să se depărteze nu numai de uciderea trupească, ci şi de orice patimă care întinează firea. Căci şi pizma, şi clevetirea, şi toate patimile sunt stricătoare firii. Iar Domnul venind, a desfiinţat legea poruncilor în dogmele ei, adică a făcut-o să înceteze, zicând: este spus la cei vechi „să nu ucizi”, dar Eu vă spun vouă că oricine se mânie împotriva aproapelui său fără pricină este vinovat de ucidere. Dar nu numai învăţând, ci şi făcând. Şi dogmatizând, a desfiinţat jertfele din Lege, pregătindu-ne pentru înţelegerea ei duhovnicească sau, mai degrabă, arătând că multe dintre aceste jertfe sunt tipuri ale propriei Lui taine, le-a făcut să înceteze.

(Sfântul Maxim Mărturisitorul, Întrebări și nedumeriri, Editura Doxologia, Iași, 2012, p. 128)

Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Pacatul este zidul dintre noi si Dumnezeu

Vizualizari: 582

Id: 13017

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Calendar Republica Moldova:
Calendar ortodox stil vechi -
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.