www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Şi asa a ramas fratele acela sub canon pana la moartea sa, fara sa manance paine…

Şi asa a ramas fratele acela sub canon pana la moartea sa, fara sa manance paine…

Nu de mulţi ani, era un bătrân ce şedea într-un loc şi avea un ucenic foarte evlavios. Şi fiindcă vitele mănăstirii stricau ţarinile vecinilor şi ţăranii certau pe bătrân pentru aceasta, s-a mâniat bătrânul asupra ucenicului şi l-a canonisit să nu mănânce pâine de nu va ajunge mai curând să întoarcă vitele şi să facă mijlocire să nu mai strice ţarinile. Şi ducându-se ucenicul ca să facă acea ascultare, a murit bătrânul. Mai apoi întorcându-se şi aflându-l mort, s-a întristat foarte şi plângea şi se văita şi mult se chinuia. Mai întâi pentru că pierduse pe părintele său şi, lipsit de lumina povăţuiţii lui, a rămas sărman de mângâiere, apoi se mâhnea pentru că rămăsese sub canon, să nu mănânce pâine. Deci când l-au îngropat a spus pricina la cei vrednici cu iscusirea şi a cerut slobozenie de canon. Dar nici unul nu s-a aflat să-i tămăduiască rane şi să-i deslege legătura, că fiecare se apăra şi-l trimitea la cel mai mare. Şi de vreme ce de la cei ce erau acolo nu şi-a putut afla îndreptarea, după sfatul celor mai mulţi, s-a sculat de acolo şi a venit la Ţarigrad, unde era atunci patriarh sfântul Gherman. I-a arătat pricina şi ca de la un cap al Bisericii a cerut ajutor. Dar n-a putut afla dezlegare nici acolo. Că adunându-se soborul, s-a făcut cercetare de această pricină şi punând pe ucenic la mijloc şi făcându-se sfat... O, minune mare! Nici Patriarhul, nici soborul ce s-a adunat, n-au putut să dezlege canonul bătrânului. Şi măcar că această legătură se făcuse vremelnică, dar fiindcă se legase de acela pe pământ şi era legat şi în ceruri, n-a putut să-l ajute, sau să-l dezlege nici soborul, cu toate că bătrânul nu avusese darul preoţiei şi era un călugăr simplu, dar el era stareţul ucenicului. Şi aşa a rămas fratele acela sub canon până la moartea sa, fără să mănânce pâine. 

(Sfântul Teodor Studitul, Cuvântări duhovnicești, Editura  Episcopia Alba Iulia, Alba Iulia, 1994, p. 78)Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Şi asa a ramas fratele acela sub canon pana la moartea sa, fara sa manance paine…

Vizualizari: 722

Id: 11590

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.